Saturday, December 6, 2008

Roti Lapis Berdaging

Resepi dari Kak-e ni..Ummi kutip kat MR..Ni buat malam tadi...heeee..xyah makan nasi laa...kenyang sekaliikkk!! Thanx Kak-e..
Bahan:- (6 - 8 orang)
3 biji kentang dipotong dadu
500 gm daging cincang
1 biji bawang besar - dikisar
2 ulas bawang putih - kisar
1 sudu besar serbuk kari (*ummi letak 2 sudu besar)
3 sudu besar minyak untuk menumis
12 - 14 keping roti putih
500 ml susu segar
3 biji telor
garam secukup rasa
parutan cheese (*ummi letak mozarella cheese)
marjerin untuk melenser loyang

Cara Menyediakan:-
  1. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar hingga layu dan naik bau. Masukkan serbuk kari, kacau sebentar.
  2. Masukkan daging cincang dan kentang. Masak hingga daging agak kering dan masukkan garam. Kacau rata. Tutup api dan ketepikan. S
  3. Sementara itu, satukan telor, susu dan secubit garam. Pukul hingga sebati.
  4. Celupkan kesemua roti tadi dalam adunan susu. Ramas-ramaskan kesemua roti hingga hancur dan bahagikan kepada 3 bahagian.
  5. Lenserkan margerin pada bekas tahan panas (*ummi guna loyang bulat 8 inci - agak penuh, elok guna yang besar sikit lagi).
  6. Masukkan 1/3 bahagian roti tadi, ratakan. Kemudian masukkan 1/2 inti daging tadi, ratakan.
  7. Kemudian masukkan lagi bahagian roti hancur tadi. Ratakan dan masukkan baki inti daging tadi dan ratakan jugak.
  8. Akhir sekali tutup dengan baki akhir 1/3 roti. Taburkan parutan cheese.
  9. Bakar dengan api sederhana (*ummi set 160C) selama 30 - 45 minit/hingga lidi yang dicucuk tidak melekat.

4 comments:

ICook4Fun said...

Selamat Hari Raya Aidil Adha to you and your family Ummi!

Salt N Turmeric said...

Selamat Hari Raya to you and family! Iv had these before once or twice. Thanks for sharing the recipe Ummi.

eyda said...

Saya pernah buat resepi ni, amik kat MR la jugak, tapi boleh tak jadik pulak. entah ape yg silap, kat mane yg salah tah, jadi hampeh. Hubby cakap'intinye rase macam inti karipap, baik awak buat je karipap'. Tapi ummi buat nampak cantik n sedap jek...

ummi said...

Gert - thanx for the wishes..may God bless you too!

S&T - yeap, thanx a lot..this one very nice..surely will make it again..hehe

Eyda - Thanx puji2 hehe..siannya Eyda...xpa try lagik..yang ni akak try je, no problem..hehe..