

Wokkayy..ni resepinya ya...cilok dari dapur Che'Izza ni..sempoi tp sedap! Thanx Che'izza oiii..
Bahan A:-
1/2 kg. daging
1 inci lengkuas - di ketuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk
1/2 inci halia - ditumbuk
Bahan B:-
* 3 biji bawang merah
* 2 ulas bawang putih
* 1/2 inci halia
* 1/2 inci kunyit hidup
* 2 sb campuran ketumbar, jintan putih dan jintan manis
* 1 batan serai
* 5 batang lada hidup
2 sudu besar cili boh
2 sudu besar sos tomato/cili
sedikit garam dan gula
perasa jika suka
Cara Memasak:-
- Potong daging kepada beberapa bahagian. Rebus hingga empuk bersama bahan A. Angkat dan sejukkan. Hiris nipis. Simpan air rebusan daging.
- Kisar semua bahan bertanda (*) pada bahan B.
- Panaskan minyak dan tumis cili boh hingga garing. Masukkan bahan yang sudah dikisar, kacau hingga garing dan terbit minyak.
- Masukkan air rebusan daging, biarkan kuah mendidih. Masukkan daging.
- Masukkan sos cili, garam dan gula secukup rasa. Biarkan masak hingga kuah agak kering berminyak. Siap untuk disantap!!
No comments:
Post a Comment