Thursday, December 4, 2008

Nyonya Style Steam Fish

Okay..dah ambil bau dah tadi..hehe..sori lah lambat letak resepi...bz terlampau...Ok now boleh salin eh..Resepi dari Amieysa's Collection ni...nak prepare bahan senang, nak masak senang guna microwave jek, nak makan lagik senang...haha...best nih! sessssuuaaiii untuk yang sedang berdiet...Akak pun meratah jek, x makan nasi pun..hehe
Bahan:-
1 ekor ikan siakap/kurau (Ummi guna tilapia)
Bahan Kisar:
3 inci halia
2 batang serai
7 biji cili padi
2 biji cili merah
100 ml air
Bahan Gaul Sebati:-
1 sudu teh pati ayam (chicken stock)
1 1/2 sudu besar gula
1 sudu besar minyak masak
1 sudu besar air asam jawa
2 sudu besar air
1 sudu besar jus limau
sedikit garam

Cara Memasak:-

Letakkan ikan yang telah dikelar di dalam casserole tahan panas. Tuangkan bahan kisar ke atas ikan dan lumurkan pula dengan bahan yang digaul sebati tadi. Tutup casserole dan masukkan dalam microwave..masak on HIGH selama 6 - 8 minit. Siap. Hidangkan panas2...perggghhhh!!

4 comments:

drNO said...

ala....potong stim je...kita dah ready dgn pensel n kertas ni nk salin resepi...hehehhe

shima said...

ummi...
ikan steam nonya ni my MIL selalu wat mmg sedap sgt2 kan, tp i asyik lupa jekk nk korek resepi :(
nnti ummi tepek nooo tingin sgt2 nk wat ikan steam nyonya ni :P

Aishah @ UmmiAqil said...

akak...ikan tu menggoda ahh...lapo jadiknye...kena pi carik ikan sesuai ahh nih...

ummi said...

DrNo - Ok, akak dah letak tu..sori lah ya..terbz sikit..buat jgn x buat k..sedap tu!! Kena lak dpt ikan fresh gitu..!

Shima - Akak dh tepek resepi tu..boleh la try..nnt mengkelan pulak cam org pregnant hehe...
(*psst..apasaii susah nk log in kat blog Shima tu..)

Aishah - Cepat Aishah!! Sementara tengah selera tu..hehe..!