Thursday, December 18, 2008

Cream Cheese & Mixed Fruit Butter Cake

Satu lagi kek buah yang sedap...ya laa guna cheese ni semuanya sedap dimakan kan..dan sedap untuk menaikkan badan..wahahaa...Satu lagi resepi dari Aunty Yochana...best nih!!!


Bahan:-
  • 125 gm butter
  • 125 gm cream cheese (i used Philladelphia)
  • 185 gm gula kastor
  • 3 biji telor (size B)
  • 200 gm tepung kek ) diayak bersama
  • 1 sudu teh baking powder )
  • 150 gm mixed fruits - rendam semalaman dengan 2 sudu besar jus lemon (resepi asal guna rum/brandy)
  • 50 gm walnut cincang - ummi x letak ni, my kids x suka
  • 50 gm cherry hijau - ummi guna cherry merah

Cara Membuat:-

  1. Pukul butter, cream cheese dan gula kastor hingga berkrim.
  2. Masukkan telor satu persatu. Pukul sebati setiap kali telor dimasukkan.
  3. Sementara itu, dalam bekas lain gaulkan mix fruit dengan 2 sudu besar tepung tadi rata-rata agar buah2an tidak mendap dalam kek nanti.
  4. Masukkan tepung yang telah diayak tadi dan buah-buahan campuran, cherri dan walnut. Gaul rata dengan spatula.
  5. Tuangkan ke dalam loyang empat segi ukuran 7x7" yang telah dilenser dan dialas dengan baking sheet.
  6. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 175 C (ummi set 165C je) selama lebih kurang 45 minit/hingga masak.
  7. Keluarkan dari oven dan sejukkan di atas wire rack.

8 comments:

Sasha said...

mcm tau je kita tgh cari resipi buttercake... alright ke rasa berlemak cheese mix ngan butter... tak muak ke?... nak try ni... mpk cam senang sgt...

ummi said...

Sasha..hehe..akak dah teropong tgk Sasha tgk belek buku resepi tu..hehehe...Yang ni sedap, xda muaklah, sebab mix fruit dan jus lemon menyeimbangkan rasa kek tu..best lagi ada laaa..hehe..try dulu k!

Grow2g3th3r said...

wah...very d sedapppppppppppppp

ela said...

kak ummi..nampak sedap sgt kek ni..apa rasa dia ek...

drNO said...

yahhh...lagi satu resepi utk dicuba...beratur menunggu...sbb byk sgt resepi2 yg terhutang belum cuba...pregnant&pantang punya pasal...

ummi said...

Dhilla - aahh, very d sedaaaapppp!! hehe..betull!!!

Ela - kek buah dengan rasa cheese, tp xda lah muak sgt sebab ada rasa oren gitu..

DrNo - Hahaa...resepi beratur tu bese laa..Akak yg xda baby ni pun mcm tu gak..bz dgn anak2 besar lain pulak caranya..k, try jgn x try..hehe

VG said...

Lagi satu resipi yang Vin kena try (maybe for christmas). BTW, I made the daging hitam manis on Friday. Check it out on my blog at Dark and Sweet Beef !

ummi said...

Ok Vin..I'll zoooommmm to your kitchen now..hehe...Waahh..terus lapar nih! Yeap! this cake is very nice..you've to try it out!!