Hari tu ada lah jenjalan kat rumah Zai dan tengok dia buat kari daging ni untuk makan dengan roti kerca kat atas tuh..kari ni x pakai santan pun...ala-ala mamak style kan..So Ummi try..emm best jugak bila dah letak tomato puree tu..thanks Zai...bagus untuk orang diet eh (*not me..) hehe..
Bahan:-
- 1/2 kg. daging cincang
- 1/2 cawan tomato puree
- 1 paket kecil serbuk kari daging
- sedikit air (jika terlalu pekat)
- bawang goreng dan daun bawang untuk ditabur
Bahan tumis:-
- 8 ulas bawang merah - tumbuk
- 5 ulas bawang putih - tumbuk
- 2 cm halia - tumbuk (*ummi tambah ni)
- 2 kuntum bunga lawang
- 4 biji buah pelaga
- 4 kuntum cengkih
- 1 inci kayu manis - (*ummi tambah ni)
Cara Memasak:-
- Panaskan minyak dan tumis rempah biji serta bawang hingga naik bau.
- Masukkan rempah kari dan biarkan rempah masak sambil dikacau.
- Tuangkan tomato puree dan masukkan daging cincang.
- Masukkan sedikit air dan masak daging hingga empuk.
- Tambah garam dan gula secukup rasa.
- Reneh hingga kuah agak pekat
- Taburkan daun bawang dan bawang goreng semasa menghidang.
3 comments:
lama da cari resepi ni. sebelum ni tau buat yg biasa je. thanks kak ummi!
O ya ke Farah..pasni leh le selalu buat eh! You're most welcome dear!
baru mencuba resipi nie..sedap..cuma daging liat sikit
Post a Comment