Bahan:-
- 1 kg. ikan pari (ummi guna tenggiri)
- 1 biji terung panjang - potong 4, belah 2 setiap potongan pastu belah 2 lg jgn putus
- 2 - 3 kuntum bunga kantan - belah 2 (puas ku cari kat pasar, habis la pulak)
- 1/2 cawan jus asam jawa
- garam dan secubit gula
- 1 camca teh serbuk kunyit (ummi tumbuk kunyit hidup)
- 7 biji cili merah - kisar
- 5 tangkai cili kering - kisar
- Air secukupnya (anggaran 800 ml)
- 3 biji bawang merah - dihiris halus
- 2 ulas bawang putih - dihiris halus
Bahan ditumbuk:
- 1/2 camca teh lada hitam biji
- 7 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 hirisan nipis lengkuas
- 1 hirisan nipis halia
- 1/2 inci belacan
- Panaskan minyak dalam periuk (nak sedap guna periuk tanah), masukkan bawang hiris dan goreng hingga perang. Masukkan bahan tumbuk dan goreng hingga wangi.
- Tuang cili kisar dan masak hingga terbit minyak.
- Tuang air, kacau rata dan biarkan mendidih.
- Masukkan ikan dan jus asam jawa, kacau perlahan.
- Bila mendidih masukkan terung dan perasakan dengan garam dan secubit gula.
- Masak hingga ikan masak dan terung lembut. Matikan api. Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment