Salah satu menu yang memang mencairkan tekak Ummi bila melawat dapur pemuda peranakan kita Mat Gebu aritu..walaupun nampak biasa, tetapi rasanya luar biasa..betul kata Mat, ngam dengan tekak! Thanx Mat..
Bahan:-
- 1 kg. ikan pari (ummi guna tenggiri)
- 1 biji terung panjang - potong 4, belah 2 setiap potongan pastu belah 2 lg jgn putus
- 2 - 3 kuntum bunga kantan - belah 2 (puas ku cari kat pasar, habis la pulak)
- 1/2 cawan jus asam jawa
- garam dan secubit gula
- 1 camca teh serbuk kunyit (ummi tumbuk kunyit hidup)
- 7 biji cili merah - kisar
- 5 tangkai cili kering - kisar
- Air secukupnya (anggaran 800 ml)
- 3 biji bawang merah - dihiris halus
- 2 ulas bawang putih - dihiris halus
Bahan ditumbuk:
- 1/2 camca teh lada hitam biji
- 7 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 hirisan nipis lengkuas
- 1 hirisan nipis halia
- 1/2 inci belacan
- Panaskan minyak dalam periuk (nak sedap guna periuk tanah), masukkan bawang hiris dan goreng hingga perang. Masukkan bahan tumbuk dan goreng hingga wangi.
- Tuang cili kisar dan masak hingga terbit minyak.
- Tuang air, kacau rata dan biarkan mendidih.
- Masukkan ikan dan jus asam jawa, kacau perlahan.
- Bila mendidih masukkan terung dan perasakan dengan garam dan secubit gula.
- Masak hingga ikan masak dan terung lembut. Matikan api. Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment