Malam tadi ummi buat roti ni untuk breakfast hari minggu ni...tapi ummi kurangkan cinnamon tu sebab takut nnt anak2 x nak makan bila terasa sangat serbuk tu..Gali resepi ni dari rumah Mat Gebu (*Mat, sori laa, byk benor dah akak gali resepi dari rumah ko, makin gali makin byk jumpa yang melelehkan air liur akak). Thanx mat..
Bahan Doh:-
400 gm tepung roti
100 gm tepung halus (*ummi guna hongkong flour)
100 gm gula kastor
5 gm garam
20 gm susu tepung
1/2 camca teh bread improver
1/2 camca teh bread softner
1 biji telor (gred B) - dipukul sikit
11 gm instant yeast
40 gm shortening (lelemak sayuran)
250 ml air
Bahan Inti:-
3 camca besar butter - cairkan
1/4 cawan brown sugar*
1/2 camca teh serbuk kayu manis *(digaul rata)
1 cawan kismis
Cara Membuat Doh:-
Satukan semua bahan untuk doh, kecuali shortening. Uli hingga jadi doh. Masukkan shortening dan terus menguli selama lebihkurang 15-20 min hingga mendapat doh yg lembut dan kenyal. Bulat2kan doh, alih ke dalam bekas besar, tutup dengan plastic cling dan biarkan 1 jam/hingga doh naik sekali ganda.
Kaedah Breadmaker :- Masukkan semua bahan dalam bread maker dan pilih setting "DOH". Tekan "on" dan biar hingga siap.
Cara Membuat Cinnamon Roll:-
Keluarkan doh, tumbuk2 untuk buang udara. Leper2kan, bahagikan doh kepada 2 bahagian. Ambil satu bahagian, canai nipis jadi empat segi, sapu mentega cair, tabur gula dan cinnamon rata-rata dan tabur kismis. Gulung seperti swiss roll ketat2. Potong sama besar kepada 8 bahagian, susun atas loyang yang telah disapu dengan sedikit mentega. Tekan sikit biar leper. Buat kaedah yg sama dengan baki doh tadi. Rehatkan 45 minit atau hingga naik sekali ganda. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180 C selama 10 - 12 minit. Bila masak, sapu dengan mentega atas permukaan roti.
No comments:
Post a Comment