Hari ni jalan-jalan kat dapur Gert, ternampak resepi ni..cam sedap je..ayam pun ada dalam fridge, dah x tau nak masak apa2 yang simple, so ummi try ni..Hubby kata memang sedap, tq Gert.
Bahan:-
500 gm daging ayam - kerat kecil2
1 ulas bawang putih - cincang
4 ulas bawang merah - hiris
2 inci halia - hiris halus
3 biji cili padi - cincang
5 tangkai cili kering - potong dan rendam
Bahan perap:-
1 sudu kecil rempah lima
2 sudu besar madu
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar kicap cair
1 sudu besar cuka
Cara Memasak:-
Ayam yang telah dibersihkan digaul dan diperap selama sekurang-kurangnya 1 jam. Panaskan minyak dan masukkan bawang merah, bawang putih, halia dan cili, kacau sebentar. Masukkan ayam yang telah diperap tadi dan kacau sebentar beberapa minit. Tutup ayam dan masak sambil dikacau sesekali hingga agak kering dan ayam benar2 masak. Angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment