Sarapan di pagi minggu ni dengan Nasi Lemak Hijau resepi dari rumah jejaka kesayangan chef2 kat sini, sapa lg...Cik Mat Gebu kita laa..nasib nasi ni pun x gebu...Memang sedap sangat...hubby puji lagi, kembang kempis akak...Mat, tima kaceh byak2 kongsi resepi...wpun akak x guna beras basmathi, dah habis stok...guna je beras biasa, tapi still sedap nasi ku, wallahh!!...hehe..kena cara masak gak ni n adjust santan betul2 tau...kalah basmathi..ahaks!! Ummi makan dengan sambal udang kat bawah tu..Tengok resepi asal ek..
Bahan:-
4 cawan basmathi - cuci dan rendam 20 minit, toskan.
1 biji kelapa - ambil santannya.
10 helai daun pandan - kerat halus dan kisar
1 cawan air - untuk dikisar dengan daun pandan
(*ummi tambah 1 sudu kecil pandan paste)
2 batang serai - dititik
1 helai daun pandan - simpulkan
1 inci halia - ketuk
3 ulas bawang putih - ketuk
5 ulas bawang merah - hiris nipis
1 batang kulit kayu manis *
1 kuntum bunga lawang *
5 kuntum bunga cengkih *
3 biji buah pelaga * (* bahan rempah tumis)
1 camca teh serbuk lada hitam
garam
Bahan sampingan:-
Timun/Tomato ceri
Telur dadar/telur rebus
Ikan/Ayam goreng
Cara Memasak:-
Beras diletakkan dalam rice cooker. Perah kelapa dengan air daun pandan yang dikisar tadi secukupnya. Ketepikan. Panaskan minyak, tumis bahan rempah, halia, serai, bawang merah dan bawang putih. Kacau hingga kekuningan. Masukkan santan secukupnya mengikut sukatan/jenis beras. Tambah garam dan serbuk lada hitam. Biarkan mendidih dan tuang santan ke dalam rice cooker. Masukkan daun pandan yang disimpul. Masaklah nasi seperti biasa. Hidangkan dengan lauk/sambal kegemaran.
No comments:
Post a Comment