Bahan:-
1/2 kilo ikan pari - kerat ikut suka
15 tangkai cili kering - rendam dan kisar
8 ulas bawang merah - kisar
2 ulas bawang putih - kisar
1 inci lengkuas - ketuk
8 tangkai daun kesum
2 kuntum bunga kantan - belah
10 ulas tomato ceri
1/4 cawan air asam jawa
1 sudu kecil gula
4 sudu besar minyak masak
3 cawan air
garam
Cara Memasak:-
Panaskan minyak, tumiskan bahan kisar dan perlahankan api..Kacau dan masukkan lengkuas. Kacau lg biarkan hingga naik minyak. Masukkan air dan biar mendidih. Masukkan air asam jawa, bunga kantan dan daun kesum. Kemudian masukkan ikan. Renehkan ikan dengan api sederhana. Bila kuah agak pekat, perlahankan api biarkan sebentar hingga kuah naik minyak. Letak tomato ceri dan tutup api.
No comments:
Post a Comment