Sunday, April 20, 2008

Puding Karamel Lapis Coklat

Ni lah favourite seisi rumah, tambah2 hubby n Najwa..memang suka sangat2 makan ni karamel ni..kali ni amik resepi dari rumah Maklang Azie yang terkenal itewwww....sedapnya...sejuk tekak aihhh! Tima kasih byk2 ya Maklang..
Bahan:-
(A)
1 tin susu cair (*ummi guna Nestle Ideal)
5 sudu bear gula
3 biji telor gred A
1 sudu kecil esen vanila

(B)
1 tin susu cair
5 sudu besar gula
3 biji telor gred A
4 sudu besar serbuk koko/1 sudu kecil serbuk nescafe + 1 sudu kecil pes coklat

(C)
2 sudu bear gula - hanguskan dan campur 4 sudu besar air panas
atau boleh guna 2 sudu besar madu

Cara Membuat:-
Kacau bahan A dan bahan B dalam dua bekas berasingan. Tapiskan. Panaskan periuk kukusan, masukkan gula hangus atau madu dalam loyang 8 x 8 inci (*ummi guna loyang bulat berdiameter 6" x 3" tggi). Masukkan 1/2 cawan (*ummi letak 3/4 cawan) adunan bahan A dan kukus selama 5 minit atau hingga maska. Bila dah masak, tuangkan pula sukatan yang sama bagi adunan B atas adunan A. Ulang A dan B berselang seli hinga habis. Sejukkan dan terbalikkan ke dalam pinggan hidangan. Potong dan hidang.

5 comments:

Dwiana P said...

Hello, thank you for stopping by my blog. I think I rather to leave comment in English as you may not familiar with our Indonesian slang language. by the way absolutely this pudding caramel look YUMMY!!

Yatie_T said...

Hello,
Yatie datang melawat melalui my kitchen snippets. Sedapnye Puding Karamel. Banyaknya resepi yang sedap2 semuanya.

Fahidayati Ramli said...

lama benor tak melawat ummi. hari ni melawat pulak saya tengah puasa... aisey manyak susah wooo. Terliur lah ummi. Best2 bangat!!! Nanti nak curik resepi and try at home lah... heheheee...

ummi said...

Hai all, sorry I'd just realised to reply your comments today..huhuu..so sorry..

Dwiana P - Hai, thanks for dropping by..It's ok whether you wanna say it in english n indonesian too.. :D

Yatie - Terima kasih ya sudi ke mari..senang2 nnt singgah lagi ya..hehe

Fahidayati - Alahaii kesiannya, xpa nnt boleh buat dan rasa sendiri eh..

Anonymous said...

hye ummi, i'm new here...hmmm, ummi tade resipi puding tapai kew?...teringin nk wat ni..TQ - leeya -