Resepi asal dari Alex Goh, ummi tgk kat rumah Rinnchan...tk Rinn for sharing this recipe...ummi buat dua kali ganda dari resepi asal ni...sebab nmpak sikit je yg asal tu..hehe
Bahan:-
(A)
3 biji kuning telor
20 gm gula halus
100 gm tepung gandum - ayak
50 gm mentega - cairkan
1 sudu teh esen vanila
(B)
3 biji putih telor
100 gm gula halus
(C)
Blueberry filling dan whipping cream.
Cara Membuat:-
Pukul kuning telor bersama gula halus hingga sebati dan kembang. Ketepikan. Dalam bekas lain, pukul pula putih telor hingga kembang dan kental. Masukkan gula halus dan pukul lagi hingga kental dan bertanduk (soft peak). Masukkan adunan putih telor ke dalam adunan kuning telor. Gaul sebati. Kaup balikkan tepung gandum, lakukan sekadar sebati, jangan terlebih pukul. Kemudian masukkan mentega cair dan kaup balikkan dengan esen vanila. Tuang ke dalam loyang yang telah digriskan dan dilapik dengan baking sheet. Bakar selama 25 minit atau hingga permukaan atas kekuningan. Bila kek telah sejuk, keluarkan kek dari acuan dan potong kek kepada 2 bahagian. Sapu dan lapiskan dengan blueberry dan whipping cream ditengah2nya. Boleh juga dihias di bahagian atas kek. (*ummi x buat pun..hehe)
3 biji putih telor
100 gm gula halus
(C)
Blueberry filling dan whipping cream.
Cara Membuat:-
Pukul kuning telor bersama gula halus hingga sebati dan kembang. Ketepikan. Dalam bekas lain, pukul pula putih telor hingga kembang dan kental. Masukkan gula halus dan pukul lagi hingga kental dan bertanduk (soft peak). Masukkan adunan putih telor ke dalam adunan kuning telor. Gaul sebati. Kaup balikkan tepung gandum, lakukan sekadar sebati, jangan terlebih pukul. Kemudian masukkan mentega cair dan kaup balikkan dengan esen vanila. Tuang ke dalam loyang yang telah digriskan dan dilapik dengan baking sheet. Bakar selama 25 minit atau hingga permukaan atas kekuningan. Bila kek telah sejuk, keluarkan kek dari acuan dan potong kek kepada 2 bahagian. Sapu dan lapiskan dengan blueberry dan whipping cream ditengah2nya. Boleh juga dihias di bahagian atas kek. (*ummi x buat pun..hehe)
No comments:
Post a Comment