Ahad baru ni ummi pegi pasar tani, ada sorang makcik tu suruh ummi try masak sejenis sayur ni..bila ummi tanya apa nama pucuk ni, dia kata Pucuk Geli-Geli, serumpun dengan pucuk paku jugak..nak gelak pun ada...ada sesape yang tau ke or penah makan pucuk ni??, x penah dengar pun nama sayur ni...hubby kata nak try amik la seikat..so ummi pun beli la n try masak semalam..emmm kalu nk dibandingkan dengan pucuk paku memang pucuk paku lg manis, yang ni rasanya ada sikiiiit je kureng dari pucuk paku..boleh laa..tu yg sonok pi Pasar Tani ni kan, macam2 benda pelik leh jumpa..hahaha. Ummi masak lah sayur lemak kuning ni..
Bahan:-
1 ikat pucuk geli-geli (*geli hati lak lg..) - kikis sikit duri2 kat btg tu..
1 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
4 biji cili padi - tumbuk
2 ulas bawang merah - tumbuk
1 ulas bawang putih - tumbuk
1/4 cawan ikan bilis - tumbuk
garam
Cara Memasak:-
Potong pucuk sayur lebihkurang 11/2 inci menyerong dan ambil setakat bahagian yg lembut je. Basuh seperti sayur paku. Campurkan bahan2 lain kecuali santan pekat. Masak hingga mendidih dan baru masukkan pucuk geli-geli (*aih nak suka je nyebutnyaaa..). Kacau dan masukkan garam secukupnya. Bila mendidih masukkan santan pekat, kacau hingga agak mendidih. Tutup api. (*pucuk ni memang cepat sangat masaknya..)
No comments:
Post a Comment