

Bahan:-
3 biji telor - asing kuning dan putih
1/2 cawan gula kastor
1/2 cawan tepung kek - ayak
1/4 cawan tepung jagung - ayak
2 sudu besar susu panas
1 sudu besar butter - cairkan
1 sudu teh esen rose
beberapa titis pewarna merah
100 ml whipping cream - pukul hingga soft peak (*ummi x guna filling ni)
Cara Membuat:-
Pre-heat oven pada suhu 180C. Pukul putih telor hingga gebu bertanduk (soft peak). Masukkan gula, terus pukul lagi hingga gebu dan kembang. Tambah kuning telor sikit-sikit, pukul sebati setiap kali masukkan teor. Perlahan-lahan tuangkan tepung dan susu, gaul rata. Masuukan butter dan gaul sikit. Tambah pewarna dan kacau rata. Tuang ke dalam loyang yang telah digris dan dialas. Bakar selama 8 - 10 minit Bila masak, biarkan sebentar dalam tin selama 5 minit. Keluarkan dari tin dan sejukkan atas wire rack. Terbalikkan atas towel basah dan kerat bahagian tepi kek. Sapu krim dan gulung kek rapi. Potong bila menghidang.
No comments:
Post a Comment