Bahan:-
2 keping tempe (dalam plastik)
2 cawan ikan bilis (*ummi guna 1 cawan sj bilis halus)
3 biji bawang besar - dihiris nipis
7 camca besar cili kisar
3 ulas bawang putih - ditumbuk halus
1/2 camca teh garam
3 - 4 camca besar gula pasir
1 camca besar cuka makan/jus lemon (*ummi guna jus lemon)
Cara Memasak:-
Tempe dipotong kepada 3 atau 4 bahagian, kemudian hiris nipis2 (kata Mat, kalau guna tempe tradisi yang bungkus guna daun, tak payah potong, terus je hiris nipis2). Ikan bilis dicuci dan rendam 5 minit, kemudian perah dan toskan.
Tempe dipotong kepada 3 atau 4 bahagian, kemudian hiris nipis2 (kata Mat, kalau guna tempe tradisi yang bungkus guna daun, tak payah potong, terus je hiris nipis2). Ikan bilis dicuci dan rendam 5 minit, kemudian perah dan toskan.
Dengan api sederhana, goreng tempe hingga garing, angkat dan toskan atas paper towel. Kemudian goreng ikan bilis hingga garing, angkat dan toskan dan akhir sekali, goreng bawang besar hiris hingga sedikit garing, angkat dan toskan juga. Cedok keluar minyak dan tinggalkan lebih kurang 3 camca besar. Tumis bawang putih tumbuk bersama cili kisar hingga garing. Masukkan cuka, garam dan gula, kacau hingga pekat dan berbuih. Masukkan tempe, ikan bilis dan bawang tadi. Gaul betul2 rata dan masak sekejap, gunakan api kecil. Sejukkan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara..
No comments:
Post a Comment