Haa..yang ni pun udang galah dari Pasar Tani gak, x puas makan udang Rompin dulu.. maheeiinyaaa RM30.00 sekilo!! Nsb x selalu tekak nk makan udang..hehe.. balik keje semalam terus masak tuk makan malam tadi...aduhai resepi Mat Gebu ni memang sedap weeeee..my family puji sedap tau..x caya try lee..Mat, tk byk2 ek..Lain kali nak masak ketam lak camni...
Bahan:-
600 gm udang galah
3 helai daun kunyit - hiris halus2
1 camca besar gula melaka
garam secukup rasa
1 keping asam gelugor
1 cawan pati santan
2 camca besar kerisik
Bahan kisar:-
8 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 cm halia
1 cm lengkuas
2 batang serai
3 biji buah keras
3 biji cili merah (*ummi tambah 3 biji cili padi lg)
1 inci kunyit hidup
1/2 inci belacan
Cara Memasak:-
Udang dibersihkan dengan asam limau, toskan. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bahan kisar hingga harum dengan api sederhana. Masak hingga terbit minyak. Masukkan santan, gula, kerisik dan sedikit garam, gaul rata. Bila mendidih, masukkan asam gelugor dan udang. Gaul rata biar kuah agak pekat. Seimbangkan rasa. Akhir sekali masukkan hirisan daun kunyit dan gaul rata. Tutup api. Terpulang samada suka kuah kering atau lembab pekat sikit. Ummi suka lembab sikit untuk gaul kuahnya dengan nasi...emmm best!!
No comments:
Post a Comment