Thursday, December 6, 2007

Kiwi Jam Muffin


My second daughter Najiha mintak buatkan mufin, dah lama x makan, teringin lak katanya. Ummi tengok ada jam kiwi jer, dia tanya sedap ke..i kata sedap...so dia kata buatlah, nak rasa jam tuh! Sebenarnya resepi asal blueberry muffin dari jodelibakery, tapi ummi tukar filling kiwi.


Bahan:-

130 gm tepung serbaguna
145 gm tepung superfine
2 1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
170 gm gula castor
1 biji telor gred A - pukul sikit
240 ml susu segar
80 gm butter - cair dan sejukkan
Jam blueberry (*ummi tukar jam kiwi)

Cara Membuat:-
Panaskan sebentar oven pada suhu 200 deg.C. Letakkan tray dan paper cupcakes. Sementara itu, ayak tepung dan baking powder. Campurkan garam dan gula. Gaul rata adunan. Dalam bekas lain campurkan telor, susu dan butter. Buat lubang di tengah adunan tepung tadi dan tuangkan campuran basah tadi. Gunakan whisk, kacau setakat rata. Jangan terlalu lama. Masukkan 2 sudu besar dalam paper cupcakes, letakkan 1 sudu kecil jam kesukaan dan tutup dengan 1 sudu besar adunan lagi. Turunkan suhu oven kepada 180 deg.C dan bakar muffin selama 20 - 25 minit atau hingga naik. Sejukkan di atas wire rack.

2 comments:

jo ayee said...

k.ummi..tepung serbaguna tu plain flour ke? also tepugn superfine sama tak ngan cream flour..muffin ni light ke heavy kakummie..tq..byk soal lak yerk

Ummi said...

Jo, yeap! tepung serbaguna is plain flour...I've no idea abt cream flour, but tepung superfine ni lagi halus dr tekstur plain flour, lagi ringan...selalu resepi roti kita add with bread flour, sometimes i buat kek pun guna superfine ni, lagi sedap...Jo, selalunya resepi mufin byk guna plain flour jek, but this one lagi halus jadinya after mixing dgn plain flour n more yummy..hehe..