Bahan:-
500 gm daging lembu (potong kecil dan nipis)
2 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar tepung jagung ] bancuh
1 cawan air ] bersama
2 sudu besar lada hitam - tumbuk
3 sudu besar minyak untuk menumis
garam secukup rasa
Bahan tumis (dimayang/dihiris):-
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 labu bawang besar
Bahan hiasan:
2 tangkai daun sup - potong
2 tangkai daun bawang - potong 1 inci
1 biji tomato - belah 6
2 biji cili merah - belah 4
2 biji cili hijau - belah 4
Cara Memasak:
Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi dan layu. Masukkan daging dan goreng hingga daging lembut (kalu perlu, masukkan sedikit air). Setelah lembut, masukkan bancuhan air tepung jagung dan kicap pekat. Masak hingga pekat dan letak garam secukup rasa. Masukkan bahan hiasan. Angkat.
No comments:
Post a Comment