Sunday, December 16, 2007

Apfelkuchen/Apple Pie


Resepi ni ummi dapat dari Retno..lama dh simpan, baru petang semalam leh wat...emmm, biasalah..cuti le masa nk try respi lebih sikit, kalau hari kerja ummi selalu je x cukup masa...tapi memang sedap sangat doughnya memang rapuh gebu gitu...semua suka, dah licin pun..Tq Retno..

Bahan:-
300 gm tepung serbaguna
100 gm gula castor
150gm butter + 20 gm butter
1 biji telor
1 sudu kecil baking powder
4 biji epal hijau - potong kecil2
(*ummi gaul epal dengan sedikit gula dan serbuk kayu manis)

Cara Membuat:-
Panaskan dulu oven pada suhu 180 deg celcius. Campur semua bahan kecuali epal. Gaul rata hingga tidak melekat di tangan dan jadikan doh bulat. Sementara itu, letakkan baking sheet dalam loyang pai. Bahagian doh kepada dua. Ambil satu bahagian, letak atas papan dan tekan dengan rolling pin biar bulat (biar lebih besar dari loyang). Letakkan/aturkan epal tadi dan letakkan cebisan 20gm butter tadi rata-rata. Tutup dengan sebahagian doh yang juga telah dicanai. Cucuk2 permukaan doh atas dengan garfu. Bakar selama 35-40 minit/hingga kekuningan.

6 comments:

zaitgha said...

wahh...apple pie nih nampak sedap...kalau i bila nak cucuk2 pastry tuh i get my youngest son to help...punya ler ngalit dia buat sampai meleleh2 air liur ha ha ha...lucky tak jatuh atas pastry....

my kitchen tu simple jer just practical for me, sebelum nih coz tak plan nak pindah sini, thought to use this house just for our weekend house..but one thing leads to another pindah pulak so kitchen very small no place to keep the things...very chaotic...belum siap lagi...some painting and installing the lights....rasa nyer nak masak for Raya Haji pun tak sempat hu hu hu.....thanks for the visit

Ummi said...

Zai, its ok what if your son likes to give a hand, but my 2 doters.. uwwaaa..kna panggil dulu baru dtg.. bz with sleeping n watching tv..kah kah..bila la nk siap pun cross-stitch ari tu..

Yeap! simple n practical is jez nice but still can prepare for makan busaat.. coz large kitchen means large maintenance right? Sabar ya Zai, lepas ni..dapur siap, u masak byk2 k..have fun in your new kitchen, jgn tdo je kat situ dah le..hehe

kailan said...

sedapnya....hehehe!!

Ummi said...

Kailan??? uniknya namaaaa...tk sudi singgah rmh akak, dtg lah selalu..kalu bgtau leh akak buat kan kopi o ke, hujan2 ni, best pekena kan..

kailan said...

ada kopi ker? nape x bagitau, blh la duduk lama sikit...hehe!!

Ummi said...

Tu lah Kailan, u singgah sekejap sgt, x sempat ummi nk jerang air pun lagi..hehe, nxt time, duk lama sikit ek..