Rendang ni memang lah antara rendang ummi selalu buat bila raya or bila makan dgn pulut kuning..original from me..hehe...nak tau sedap ke tak, try leee...xkan kecewanyaaa.. hehe..promote la pulak! Ni lawan dengan pulut kuning kat bawah tu..
Bahan:-
1 kg daging - potong nipis dan kecil
3 cawan santan pekat
1 paket serbuk rempah daging Adabi
1/2 paket serbuk rempah kari daging Adabi
3 sudu besar kerisik
1 cawan gula melaka
2 batang serai - ketuk
garam
5 helai daun purut - hiris
2 helai daun kunyit - hiris/ikat simpul
Goreng dan tumbuk:
1 sudu kecil ketumbar
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
Bahan kisar:-
15 tangkai cili kering
1 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
1 1/2 cm halia
1 1/2 cm lengkuas
5 batang serai
Cara Memasak:-
Panaskan minyak dan tumis serai ketuk dan bahan kisar hingga naik bau. Masukkan semua serbuk rempah dan bahan goreng-tumbuk, kacau-kacau sebentar. Masukkan daging dan kacau-kacau rata lbh kurang 5 minit. Masukkan santan dan kacau-kacau selalu. Bila hampir setengah pekat, masukkan gula melaka, kerisik dan garam. Bila agak pekat, masukkan daun limau purut dan daun kunyit. Siap.
1 comment:
salam Kak Umi, sy nak tya la pasal rendang ni, rempah daging tu rempah apa yer?...rempah rendang ker?..sy confuse..hehe...tq
Post a Comment