Hehe...mana satu nama yang betul x tau lee...seksi le ikan cencaru ni kena belah belakang baju dia..emm, mcm2...antara hidangan tengahari tadi gak ni..
Bahan:-
2 ekor ikan cencaru
(*belah belakang dan tarik keluar isi perutnya dari belakang perlahan-lahan, cuci bersih, toskan. Gaul garam dan serbuk kunyit.)
3 helai daun kunyit
Untuk sambalnya:-
3 ulas bawang merah - tumbuk
1 ulas bawang putih - tumbuk
5 sudu besar cili + bawang kisar
2 sudu besar perahan air asam jawa
1 sudu kecil belacan
2 1/2 sudu besar gula
1 1/2 sudu kecil garam
sedikit minyak
Cara Memasak:-
Tumiskan dulu bahan-bahan di atas, masak biar sampai kering sikit. Bila agak sejuk, masukkan ke dalam belahan ikan cencaru tadi. Sumbat belahan dengan helaian daun kunyit. Kemudian lilit daun kunyit pada badan ikan dan menutup bahagian belahan ikan. Dalam kuali leper, tuang sedikit minyak dan goreng ikan tersebut dengan api perlahan. Balikkan perlahan-lahan dan biar hingga ikan masak. Sedap bau daun kunyit tu bila masak...
(*Ikan ni boleh juga dibakar, tapi ummi suka buat goreng camni, lebih manis rasa ikannya.)
Bahan:-
2 ekor ikan cencaru
(*belah belakang dan tarik keluar isi perutnya dari belakang perlahan-lahan, cuci bersih, toskan. Gaul garam dan serbuk kunyit.)
3 helai daun kunyit
Untuk sambalnya:-
3 ulas bawang merah - tumbuk
1 ulas bawang putih - tumbuk
5 sudu besar cili + bawang kisar
2 sudu besar perahan air asam jawa
1 sudu kecil belacan
2 1/2 sudu besar gula
1 1/2 sudu kecil garam
sedikit minyak
Cara Memasak:-
Tumiskan dulu bahan-bahan di atas, masak biar sampai kering sikit. Bila agak sejuk, masukkan ke dalam belahan ikan cencaru tadi. Sumbat belahan dengan helaian daun kunyit. Kemudian lilit daun kunyit pada badan ikan dan menutup bahagian belahan ikan. Dalam kuali leper, tuang sedikit minyak dan goreng ikan tersebut dengan api perlahan. Balikkan perlahan-lahan dan biar hingga ikan masak. Sedap bau daun kunyit tu bila masak...
(*Ikan ni boleh juga dibakar, tapi ummi suka buat goreng camni, lebih manis rasa ikannya.)
No comments:
Post a Comment