Bahan:-
8 ekor sotong sederhana besar (x perlu kerat)
2 labu bawang besar - potong bulat
2 ulas bawang putih - tumbuk
1 inci halia - tumbuk
2 biji lada merah - belah 4
1 sudu kecil rempah kari daging
1/2 sudu serbuk ketumbar
1/2 sudu serbuk jintan manis
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar kicap
1 sudu besar air asam jawa
garam sikit
1 sudu kecil gula
Cara Masak:
Gaul sotong dengan garam dan kunyit. Goreng sebentar. Ketepikan. Panaskan minyak, tumis bawang merah dan halia. Masukkan bawang besar dan cili merah. Kemudian masukkan kicap, sos cili, serbuk ketumbar, jintan manis, serbuk rempah, air asam jawa dan gula. Bila agak kering, masukkan sotong. Kacau sekejap saja, angkat.
No comments:
Post a Comment