Sebelum Aidiladha hari tu, ummi masak rendang ni kat rumah ummi je, malas nak susah2 kat rumah mak...so, 3 ekor ayam telah terkorban...hehe..Sampai rumah mak di Temerloh, ummi relax sakan...Resepi sapa ha? X igt lak, cedok dari rumah jun kot...ummi adjust dan ganda 3 le resepi ni untuk 3 ekor ayam tu..
Bahan:-
1 ekor ayam
2 cawan santan pekat
2 batang serai - diketuk
5 helai daun kunyit - hiris halus
2 sudu besar kerisik
garam
1/2 cawan minyak
Bahan kisar:-
15 - 20 tangkai cili kering + cili padi
3 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
4 batang serai -
1 inci halia -
1 inci kunyit - tumbuk
1 inci lengkuas - tumbuk
Cara Menyedia:-
Dalam kuali panaskan minyak, tumiskan serai yang diketuk hingga wangi. Masukkan bahan tumis dan kacau agar cili pecah minyak. Masukkan ayam dan balikkan perlahan-lahan biar rata. Masak sampai air ayam agak kering. Masukkan santan dan garam. Masak hingga rendang agak pekat. Masukkan kerisik dan hirisan daun kunyit. (*Jangan selalu sangat dikacau rendang tersebut, takut ayam akan hancur sebelum kuahnya pekat).
No comments:
Post a Comment