Resepi asal dari noreen tapi ummi tambah sikit serbuk hazelnut..emm memang sedap, makan suam2 gitu! Buat petang tadi buat bekal untuk abang long balik kolej...choc cake memang le favourite dia..
Bahan (A):-
60 gm serbuk koko
125 gm air panas
180 gm fine sugar
Bahan (B):-
130 gm butter - suhu bilik
35 gm gula
130 gm self-raising flour (*ummi kurangkan jadi 110 gm)
20 gm serbuk hazelnut (*ni ummi pandai2 tambah)
3 biji telor
1/8 sudu teh garam
1/2 sudu teh esen vanila
Bahan (A):-
60 gm serbuk koko
125 gm air panas
180 gm fine sugar
Bahan (B):-
130 gm butter - suhu bilik
35 gm gula
130 gm self-raising flour (*ummi kurangkan jadi 110 gm)
20 gm serbuk hazelnut (*ni ummi pandai2 tambah)
3 biji telor
1/8 sudu teh garam
1/2 sudu teh esen vanila
Cara Menyedia:-
Satukan bahan A dan biarkan sejuk. Pukul butter dan gula hingga gebu dan putih. Masukkan garam dan esen vanila. Pecahkan telor satu persatu dan pukul sebati. Kemudian tuangkan bahan A tadi dan gaulkan adunan hingga sebati sambil dimasukkan tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau rata. Tuang ke dalam loyang bulat bersaiz 7". Bakar pada suhu 170 deg. celcius selama 50 minit. Taburkan icing sugar sebagai hiasan.
No comments:
Post a Comment