Saturday, May 29, 2010

Asam Pedas Ikan Dengan Nenas

Ni kan sebenarnya masak camni sebab byk sangat borak dengan Mat laa, asyik citer asam pedas la...asam kari laaa...heheee..pastu kita pulak yang terliur....So akak pun layan la asam pedas versi Mat Gebu nih...lebihkurang jek dengan yg bese akak buat cuma yg Mat ni xda letak daun kesum dan akak guna separuh cili merah dan separuh cili kering..heheee..kes nak perabihkan cili kering kisar yg tinggal sikit jek...tu pasal kuah dia xdalah merah menyengat sangat kan...apapun sodaaapppp! Thanks ya Mat, pastu agenda seterusnya biasalah, C n P ek..

ASAM PEDAS IKAN DENGAN NENAS (versi CMG)

Bahan:-
  • 3 - 4 kepingan ikan merah (kalau kepala ikan lagi besss)
  • 1 biji nenas madu, kupas dan potong serong
  • 1/2 cawan jus asam jawa
  • 3/4 cawan cili kisar (akak guna 3 biji cili merah kisar + 1/3 cawan cili kering kisar)
  • 1/2 inci halia, diketuk
  • 1/2 inci lengkuas, diketuk
  • 800 ml air (atau secukupnya)
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 8 biji bawang merah*
  • 2 ulas bawang putih*
  • 1/2 inci belacan*
  • 1/2 inci kunyit hidup*
  • 1 camca teh lada hitam biji*(*ditumbuk halus)

Cara Memasak:-
  1. Ikan dicuci bersih dan toskan. Nenas dicuci, kupas, buang empulur dan potong serong. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan tumbuk halus hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga terbit minyak. Masukkan nenas dan kacau hingga rata dan masak sekejap.
  3. Tuang air, kacau dan biar mendidih. Masukkan ikan dan biar ikan masak. Tambah jus asam jawa, garam secukup rasa dan secubit gula sebagai pemangkin rasa (sesapa nak letak serbuk perasa pun ok). Biar mendidih perlahan 1 - 2 minit. Rasa dan jika ok boleh matikan api...
huk alaaa...lada hitam yg x berapa nk hancur tu duk enterframe pulakss...hehe

1 comment:

Deliah's Deli said...

salam ummi.dtg ni nak mkn tghari...nasi banyk lgi ke?mkn dgn sambal ikan bilis petai plus salad timun bawah sinun,3 pinggan x hingat!:D