ASAM PEDAS IKAN DENGAN NENAS (versi CMG)
Bahan:-
- 3 - 4 kepingan ikan merah (kalau kepala ikan lagi besss)
- 1 biji nenas madu, kupas dan potong serong
- 1/2 cawan jus asam jawa
- 3/4 cawan cili kisar (akak guna 3 biji cili merah kisar + 1/3 cawan cili kering kisar)
- 1/2 inci halia, diketuk
- 1/2 inci lengkuas, diketuk
- 800 ml air (atau secukupnya)
- Garam dan gula secukup rasa
- 8 biji bawang merah*
- 2 ulas bawang putih*
- 1/2 inci belacan*
- 1/2 inci kunyit hidup*
- 1 camca teh lada hitam biji*(*ditumbuk halus)
Cara Memasak:-
- Ikan dicuci bersih dan toskan. Nenas dicuci, kupas, buang empulur dan potong serong. Ketepikan.
- Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan tumbuk halus hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga terbit minyak. Masukkan nenas dan kacau hingga rata dan masak sekejap.
- Tuang air, kacau dan biar mendidih. Masukkan ikan dan biar ikan masak. Tambah jus asam jawa, garam secukup rasa dan secubit gula sebagai pemangkin rasa (sesapa nak letak serbuk perasa pun ok). Biar mendidih perlahan 1 - 2 minit. Rasa dan jika ok boleh matikan api...
1 comment:
salam ummi.dtg ni nak mkn tghari...nasi banyk lgi ke?mkn dgn sambal ikan bilis petai plus salad timun bawah sinun,3 pinggan x hingat!:D
Post a Comment