Ni pun lauk gandingan dengan ikan sira cili padi tu sebenarnya...2 keping ikan merah, satu wat sira cili padi dan sekeping lagi akak masak tumis rendang asam...Masakan ni sebenarnya memang famous di kalangan orang utara sana especially Penang rasanya selain dari kari....Jemu2 masak kari diaorang akan masak tumis rendang asam ni ataupun asam pedas rebus...Dulu masa duk dengan family, mak akak masak ni, mmg bertambah gak makan nasi, ala-ala macam acar or ikan masak cuka pun ada la...boleh naik selera tauuu...layaaannnn. Ni style kitaorang masak la ya...
Bahan:-
- 1 keping besar ikan merah (atau apa2 ikan pun boleh)
- 5 ulas bawang merah - hiris jangan nipis sangat
- 3 ulas bawang putih - hiris seperti bawang mera
- 2 cm halia - hiris halus
- 1 biji cili merah - hiris serong
- 1 biji cili hijau - hiris serong
- 1/4 cawan air asam jawa pekat
- 1/3 cawan air
- 1 sudu kecil serbuk cili
- 1 biji tomato besar - belah 6
- garam dan gula secukup rasa
- 4 sudu besar minyak masak
- Lumur ikan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Goreng hingga keemasan, jangan garing sangat. Angkat dan ketepikan.
- Panaskan minyak masak dalam kuali. Tumiskan bahan hiris hingga layu dan wangi.
- Masukkan serbuk cili, cili merah dan cili hijau. Kacau sebentar.
- Masukkan perahan air asam jawa dan air. Biarkan mendidih dan kuah surut sikit.
- Masukkan ikan, biar mesra sekejap. Letakkan garam dan gula secukup rasa.
- Bila kuah agak pekat, masukkan tomato. Kacau kejap dan tutup api.
- Sedia untuk dihidang.
5 comments:
waaa..nampak sedapp jee kak, ini harus ku cuba..sebab senang...
Mat Gebu -
Yooo laaa..mmg maleh sedap pada tekak akak tau Mat, kalau selsema ke xda selera makan, yg ni mau seperiuk nasi ko habis..ekekee, xpa cuba la dulu..sempoi punyerrr..
Looor Mat, akak silap taip pulak...mmg maleh sedap = mmg lah sedap...
Hahaha..tak pe silap type pekara biasa..saya pun faham......hehehehe
Mat Gebu - Hehe..mcm ada alkisah jek eh..cili kering ya Mat, cili keriiiinggg...musim ya, muuuussssiiiiimmmm...hehehee
Post a Comment