Sunday, May 2, 2010

Rich Marble Chocolate Cake Sheila Mambo

Sebenarnya dah buat 2 hari lepas kek nih...sebab berebut2 que resepi nak masuk dulu...siap main "one O soomm" lagi...heheee...Kek marble yang sungguh sedap dari pelakon Sheila Mambo ni dikongsikan bersama oleh MamaFaMi ku cayanggggg. Akak tengok memang dah ramai pun yang dah cuba kek nih..macam-macam marble keluar, akak punya cam ni ler...bakar dalam loyang kecik empat segi tu...Sungguh senang nak buat, sungguh sedap, sungguh gebus dan sedikit moist...Meh layan...Ma kita nak tumpang C n P je yee...thanks Ma.
RICH MARBLE CHOCOLATE CAKE SHEILA MAMBO
Ingredients :
  • 125g dark chocolate - diced and melted
  • 125g butter
  • 125g castor sugar
  • 2 eggs - slightly beaten
  • 155g self raising flour
  • 80 ml fresh milk
  • 1 teaspoon vanilla essence

Method :

  1. Cream butter and sugar till light.
  2. Pour in the eggs, a little at a time. Add in vanilla essence. Continue beating.
  3. Add in flour alternately with fresh milk, starting and ending with flour.
  4. Divide the mixture into 2. Add one portion with the melted chocolate and leave the other one plain.
  5. Grease well, a small baking tin. Spoon 2 tablespoons of plain mixture onto the middle of the baking tin. Top it with 2 tablespoons of chocolate mixture. Continue the proses until all the mixture is used up.
  6. Bake in a preheated oven at 170 C for 45 minutes or till done.
kalau family ramai, buatlah 2 adunan yea...

10 comments:

MamaFaMi said...

Assalamualaikum Ummi...

Dah beberapa hari tak dapat jenjalan ke blog kenkawan dek kerna kesibukan yang melanda, sekali bukak rumah Ummi, dah lain ropanya. Ingatkan salah rumah! Sejuk mata memandang...

Oh dah buat kek ni ye? Resepiny akita cilok dari rumah Kacip sebenarnya. Memang sedap kan Mi.. hanya yang dah rasa je tahu kesedapannya.... Tq ye cilok kat rumah kita...

Ummi said...

MamaFami -
Wkumsalam wbt. Mama...Missed you so much, tp xpa..ummi faham kesibukan mama tu..hehe..tu la kerjanya duk mengecat rumah ni haa...ok ke Ma? Hehe..Kek ni mmg marbeles tul kan, hanya Johari Mengenal Maniam..ekekee, Thanks Ma kongsikan resepi di dapur Ma tuh..muaaahh! Take care ya Ma, senang2 nnt kita wat keje lama kita..wakakakaa

Mat Gebu said...

salam kak ummi...
Hmm nak try lah kek nih...uikk mama muncul leer....hehehe

ijayuji said...

salam kak ummi!!! aiyaaaaaa..akak kena letak cbox emergency hihihi dah beberapa hari masuk tak leh kuar cbox akak ni cuba carik jenama lain jan carik jenama yg sama skrg ni :D cayang akak! :D

hana said...

alamakkk.. k.ummi pong dh try kek nnih! nmpk sodappp! nak try gaklah!!

TopsyTurvyMum said...

salam kak ummi,
banyak betul rumah buat kek ni..asyik terliur jer bila tengok...
Hana, jom buat jommm!!

maz said...

bila gliran kita plak ni ye...tngu cik abang blik kut..hihi..

Jay said...

Hy Ummi,

Chocolate cake sounds rich n delicious. First time here..Wonderful collection of recipes you have. Happy to follow u. Do drop in at my blog sometime.

ummi said...

Mat Gebu -
Ha try cepat, ko jgn asyik tdo jek..hehee, Mama akan muncul bila dia free la Mat..bz lg tu..hehe, kan Ma kan..

Ijayuji -
Wkmsalam..alaaahaii pasal apa dgn Ika xleh eh..mst something wrong link antara kita kot..hehee, alaa akak maleh tul nk letak byk2 shoutbox, nnt kan, x terbalas susah ramai kecik hati..hehe

Hana -
Hehee..jom kita pakat2 mambo..ahaks!

TTM -
Tim eloklah pakat2 dgn Hana tuh..nnt jgn meletus asap cam gunung berapi Iceland tu dah ler...hehee

Maz -
Amboiiihh nk tunggu cik abang balik lak..ala, buat je, adunan tu sikit je leh hentam dulu anak-beranak Maz, abang balik citer lain..hehe

Jay -
Hi...thanks for dropping by n following me my humble blog..I'm just sharing a simple and easy recipes as a working woman..I'll drop by your blog soonest possible k.

cikmin said...

salam kak ummi..drop mesej pukul 3 pagi nak bagitahu..kek marble ni tengah dok dalam oven lagi..hihihi..kita CnP ye kak..halal..