Tuesday, May 11, 2010

Kuih Lapis Coklat (Lapis Marble Kopi)

Ni satu lagi entry tertunda...hahaaa..bz sangat la kononnya...akak wat hari minggu baru ni, sarapan sekali la dengan roti canai pedas...minum petang pun melantak ni jugak weeiii....memang tersangat sedap. Resepi Chef Hanieliza dari buku Aneka Talam dan Kuih Lapis yang dihadiahkan oleh Kak Liza pada akak masa gader2 tak lama dulu....banyak lagi sebenarnya nk try sebab nampak semua sedap, tp kan tau la akak ni kerja, xda masa sangat pun nak buat2 kuih..harapkan cuti, tu pun kalau xda ke mana or tak balik kampung ke..bole la mengukus kuih..hehe..Apapun meh tengok resepi eh..Thanks Kak Liza yea...Teramat sedap!!


KUIH LAPIS MARBLE KOPI a.k.a KUIH LAPIS COKLAT
Sumber : Aneka Talam dan Kuih Lapis


Bahan A: (Loyang bulat 5 inci)
  • 2 cawan santan
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 2 sudu makan tepung beras
  • 2 sudu makan tepung kastad
  • 1 sudu teh garam

Bahan B:

  • 1 sudu teh pes coklat/emulco
  • 1 sudu makan serbuk koko
  • 1 sudu makan serbuk nescafe (*akak letak 1/2 sudu mkn je)
  • 1/4 cawan air suam

# bancuh bersama bahan B di atas.

Bahan C:

  • 1/4 cawan air suam

Cara-Cara:-

  1. Panaskan kukusan.
  2. Gaulkan semua bahan A hingga sebati. Tapiskan. (*akak blend jek semua then tapis).
  3. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
  4. Masukkan bancuhan bahan B dalam satu bahagian. Kacau rata.
  5. Biarkan satu bahagian lagi dengan warna asal dan masukkan bahan C. Kacau rata.
  6. Masukkan satu senduk (*akak sukat 1/3 cawan) adunan coklat ke dalam loyang. (*akak panaskan sebentar loyang selepas disapu sedikit minyak). Kukus selama 5 minit.
  7. Lapiskan pula dengan adunan asal (plain) dan kukus lagi selama 5 minit.
  8. Lapiskan berselang seli hingga habis. Untuk lapisan akhir akak kukus lama sedikit lebihkurang 10 minit. (*untuk kukusan akhir juga akak balut penutup kukusan dengan kitchen towel agar lapisan atas tidak terkena wap).
  9. Biarkan kuih benar2 sejuk pada suhu bilik baru dipotong.

14 comments:

leen hussain said...

vah!vah!cantiknya kak... kalau leen wat mesti tak rupa lapis...huhuu

ijayuji said...

Salam kak ummi!! hari ni jugak kita nak melapis ehehe :D sedapnyer! suke dgn kuih2 mcm ni! salin resepinyer ya :D

mama ju, said...

Salam ummi

Cantiknya kuih lapis yg ummi buat tu.
Rasanya hari ni teringin nak melapis..tk kerana petua mengukus tu..

Lagu tu... aduhai...

♥LOVE2COOK♥ said...

Nasha Ye Pyar Ka Nasha He!!! ^___^

Kuih Lapis cantiknyeeee! Teringin nak ngap karang jugak! hehe! ;)

ain said...

cantiklah kak ummi!! sy yg xcited tengok kuih lapis akak!

Watierman, rmanbkr said...

Ummi...Salam Hari Ibu...harap belum terlambat...to wish a Great Mom like you....!

Wah2...godaan betoi nengok kuih lapis mu itu.....dengan lagu hindi...va.va vum....

Nanti kita datang balik ngangkut segala n3 yang bersangkut paut dengan kita ya!!!!Lambat sikit ..tau...tapi kita pasti datang ....hehehe!!

maz said...

kak..tgk pun dah thu kuih tu memang sdpppp..bila kak nak bwa ke subang jaya ni stngh loyanggg..hihi..kita bru lepas prjek nga mama..bru je smpai umah ni..tpi mama xshat tu..tetamu dri bahrain tu..cik abang kita la kak..nak blik lusa...hehe..

indahhouse said...

salam kak ummi,
tgah2 syok2 baca entry umi, tiba2 kuar lagi hindustan...terkejut saya! hihihi. dah keluar buku aneka talam kak? teringinnya beli... ;)
Cantik kuih lapis tu. ada perasa coklat yg best!

CT Delima said...

salam k.ummi.... mintak sikit kak kuih lapis tu. ct ngan along memang minat ngan kuih2 lapis macam ni hehehehe.

Ummi said...

Leen -
Alaaa, try dulu Leen, insyaAllah jadi..lawo tu nombor dua..hehe

Ika -
Wkmsalam..weeeee pi cepat melapis..jgn duk tdo je tau..hehe

Mama Ju -
Wkmsalam..alaaa, xdalah cantik mana pun, bese2 jek..janji leh makan jek..hehe..boleh la try nnt..

Love2Cook -
Haha..do you like that song Mann's song Love..once a while..we go Bollywood..hehe

Ain -
Heehee..kena rasa dulu, baru tau..xdalah cantik mana, mmg camtu lah asal kejadiannyaa...ekeke

Watie -
Thanks for your warm thoughts Watie..same goes to you..Haha..jom makan kuih lapis sambil gelek bollywood Watie..sesekali kan..hehe

Maz -
Haha..kuih ni xdan nk bawak ke mana..semua bwk masuk tekak kat rumah ni jek..hehe..Maz pi la bancuh..senang jek tu..

Indahhouse -
Hahahaa..nasib baik tak terkezuut ya..alah saja jek..tukar musim kata org..wakakaa..Ala xyah beli, boleh tgk kat sin je Indah..byk gak dah akak try dr buku tu..

CT -
Alaa pasal apa lambat datang..dah licin dah CT..ala CT pi la melapis kat dapur suh Along tolong, kejap je siap..kan

bajili said...

kak, mnta izin yana amik rsepi ni...nak cuba...suka sgt2 tngok kuih akak...=) tq ye kak

Anisira said...

nampak sedap & menarik..kak saya amik resepi yer...tima kasih...

Naimatul Hafizah Nor Rodin said...

salam kak ummi,
cantik sgt kuih lapis ni. fiza amik resepi yer... nak try test power... hehehe

Naimatul Hafizah Nor Rodin said...

salam kak ummi,
fiza dah try resepi ni,
http://blogsimpanresepi.blogspot.com/2011/06/kuih-lapis-coklat.html