Monday, May 24, 2010

Harta Idaman Milik Orang Lain....Huhuuu

Salam semua...sihat ke? Harap semua sihat la ya...Akak je mcm meroyan balik kampung baru ni...tau pasal apa? Pasal ni laaa...Hari ni xda entry masak2 lg laa...esok la akak letak ek...memandangkan baru-baru wiken baru ni akak balik kampung, akak nak share la apa yang telah merobek perasaan akak tau..huhuuu....cuba tengok ni semua harta-harta karun ni ha....punyalah cantik, pastu sekali dapat banyak pulak tu....Maaatttt...ha, cuba tengok..x ke haru akak...meleleh air mata darah pun x guna...uwaaa...Nak tau citer, baru ni akak balik kampung, adik akak yang Gombak pun balik tau..pastu dia pergi rumah peninggalan mertua dia kat Jengka....dia pi kemas-kemas rumah tu laa..pastu pi kutip buah kuini gugur lagik...habis langgar pantang akak tau...kalau jumpa sambal kuini..alamat, tambah inci je ler.. Eh ni citer pinggan kan..pastu asben adik akak tu suh adik akak angkut bawak balik semua pinggan-mangkuk n segala set yang ada kat rumah tu...takut nnt pecah lg sayang...Haa, akak sampai je kat kampung petang tu..apa lagi..adik akak wat tayangan amal laa...Meh tengok.....Tapi maaf laa yaa..pinggan ni posing semuanya tak mandi tau..akak lap2 je lebih kurang laaa untuk posing ni eh...sebab nak masuk bakul balik pastu....Layaann...Amacam Mat?? Heheee...

Terliur tul tengok turen ni tau..bunga ros hijau gitu...cantik tauuuu....

Ni pun set rose hijau tu jugak..

Yang ni bunga apa ek..ntah..Tapi mmg ori tau..sebab bila dipegang, ringan jek..

Tengok set pinggan2 bujur dan mangkuk basuh tangan ni...haaa susah nk cari yang terlekat camni kan..kalau ada mesti mahal...aiiihhh sengsara akak tengok..

Ni pun antara yang tinggal, tp pinggan bulat tu ada 10 keping, adik akak bg akak 2 keping...arrhhh, jadi laaa...

Yang ni pun cantik kan...betul2 China mari...

Tengok bekas pyrex ni..pattern n shape dia..ada sekat gitu...still cantik, warnanya pun kan..

Ha...ni lah rupanya masa baru bukak dari kain2 buruk n suratkhabar2 tu haa...mmg x basuh lg semua ni...excited tul akak...

Tapi yang buat akak sengsara adalah ianya bukan milik akak...milik adik akak yg Gombak tu...uwaaaaa....dia pun x sanggup nk bagi or jualkan kat akak wpun puas pujuk...maklum mertua punya kan...kena la jaga elok2...aiiih bertuahnya la Andak....sub, sub...Sebenarnya ada byk jugak lg set loose yg ada seperti teko kangkung yg dah menjanda, caserol pyrex kaca jernih dan beberapa pinggan bujur besar brand Dumex...hehee...geraaammm aiiiiiihhh..

17 comments:

anymz said...

uuwwwaaaa.....cantiknya akak. pinggan mak saya gi sedekah kat orang.

MamaFaMi said...

Ada orang sudah berjangkit penyakit dak Mat. Mi, jangan ko plak gi geledah kedai apek tu.. Nanti kot ler mama terlalu kedai apek tu, ternampaklah pulak ada makcik tengah mencangkung pilih pinggan mangkuk, pilih teko ke... tengok tengok...dak Ummi! Hihihi... baru betul!

nor64 said...

salam ummi, jaga2 sekali dah kena virus hobi ni...alamat sampai termimipi2...buat pendinding dulu sebelum terjerumus terusss....apappun ...teko gandum tu aduhai..lama dah akk mengidam sbb set cawannya dan pinggan akk ada ...huwaaaaaaaaa....

nor64 said...

salam ummi, jaga2 sekali dah kena virus hobi ni...alamat sampai termimipi2...buat pendinding dulu sebelum terjerumus terusss....apappun ...teko gandum tu aduhai..lama dah akk mengidam sbb set cawannya dan pinggan akk ada ...huwaaaaaaaaa....

alinac lover said...

waaaa.cntik..
(jeles2) ngeee

Jay said...

Wow...beautiful clicks dear...!
Thanks for your stop by in 'Tasty Appetite' n Sweet comments.
You r rocking here.

Mat Gebu said...

MEMANG MAKAN HATIIIIIIIIIIII.... PALING MEROBEK2 HATI KU HINGGA CALAR BALAR TUU,, TUREEN BUNGA ROSE IJAU TU..ARGHH AKU TAK SANGGUP MELIHAT MU LAGI....TERLALU SEKSI..TAK RELAAAA..KAN KAK, MCM MAKHLUK MENGONG KAT HOTEL TUUU...HAHAHAHAHA....

♥LOVE2COOK♥ said...

Alamak, cantiknye set tuh kak! Susah nak cari kat sini! Haishhhh...;)

psst, there r some awards waiting for U at my space..check it out! ;)

RiShaZalia said...

salam kak ummi... fuhhh!!! bebetul cuci mata lia kat sini. cantik nya bekas pyrex yg ade sekat2 tu... warna masih kekal... shape yg comel... uisyhhh... terkebil2 lia mencuci mata... hehehe...

mokwonik said...

weeei loooh..ada gak pinggan berjenama dumex yek!ingatkan susu tadi.hehehe..tapi memang cantik betul pinggan2 tuh..patutlah org2 dok simpan n sayang sgt pinggan mangkuk lama nih..penuh dgn priceless sentimental value...

ain said...

sengsara gak melihatnya.. aduhh takut gak berjangkit...

ain said...

cantiknya set2 tu kak ummi!!! klu sy pun mau meraung maa!!!

indahhouse said...

salam kak ummi,
nostalgianya nampak set pinggan, cawan tu kak. teringat pinggan mangkuk arwah nenek saya. tapi dia bukan jenis membeli set2 macam tu. ada la, sekeping dua kat kampung. cantiknya....terpegun saya jap.. :)

azila said...

erm....zla pon dah ader gak perasaan suka kat pinggan mangkuk ni sejak kawen nih..dulu masa bujang xlayan suma ni k.ummi...

masa tu lihat ngan pelik jer bila ibu zla leh teruja ngan pinggan mangkuk nih.skang br faham..heheh

lemongrass said...

Salam Kak Ummi,
Memang sangat2 lah cantiknya!!!!! I yang tak minat barang2 antik ni pun teruja nak cari bila tengok koleksi adik Kak Ummi ni. Untungnya dia...
Apasal lah I takde Mak Mertua yang ada koleksi macam ni ye? hehehe

Ummi said...

Anymz -
Looor apasal la x sedekah kat akak..aiseeyyy!

MamaFaMi -
Woooiiii, x kuasa la nk cangkung2 Ma, kita beli online jek..wakakaa..Kita terjangkit penyakit pggan lama n pggan baru la Ma..hehee

Nor64 -
Hahahaa...xpa, jangkitan masih boleh dikawal lg k.Nor..hahaa..kita dah awal2 letak tembok bila borak dgn Mat nih..tp sikit2 cair gaaaakk..uwaaaaa

Alinac lover -
Yup, mmg shangaattt shaanteeeekkk..huhu

Jay -
Thanks for always stopping by..your cookings got beautiful scent too, dearie! Hahaa..Mama Rock huh!

Mat Gebu -
Hahaa..ko jgn nangis tonggeng kat sini udah ler..kang semua terlondeh mcm makhluk kat hotel tu..apa nak dikato laeiii..haha..Kita sama2 tersiksa Mat..uwaaaaa!

Love -
Memang betul tu Love..bila lagi la nak dapat tu semua..huhuu..Thanks for the award Love, i'll check it out later k..muaahhh!

Rishazalia -
Tu la diaa..jgn terkeluar bijik mata dah la Lia..hehe

Mokwonik -
Tu la weehhh..hehee..mmg terpegun tgk dan teruja bila banyak2 sekali dapat kan..pastu free pulak tu..uwaaaaa..

Ain -
Oleh itu, baca doa byk2 seblm lalu kat sini..wakakaa..

Ain -
Haha..mmg ler cantik..igt Ain suka portmerion jek..hehe

Indahhouse -
Emm mmg teruja! Naik meroyan akak dibuatnya..tp tu laa, hak org lain..huk, huk..nenek akak pun bukan jenis membeli sgt dulu..pakai mana ada jek..tu pun byk yg dah pecah..

Azila -
Hehee..minat gak ya? Dah masuk golongan "sikit2 tua" la tu kot..wakakaa..sabauu je ler akak..huhuuuu

Lemongrass -
Wkmsalam Min, tu la pasal..tu belum tengok display dlm almari lgk mcm rumah Mat lg tu..lg mau meraung tgk..hahaa..Akak pun dah meroyan dibuatnya..

Othman Juliana said...

arwah mak saya pun byk sangat koleksi pyrex~ full set & kuantiti mmg boleh nak buat kenduri. tapi lepas mak meninggal hampir 20 tahun lepas, kami hantar ke kampung sbb kami kecik2 lagi & tak reti nak guna/jaga time tu. Skang nak mintak blk dah serba salah-terus tinggal kg je la gamaknya.

*orkid mak pun hantar kg~