IKAN LEMAK CILI PADI DENGAN TERUNG
Bahan:-
- 2 keping ikan tenggiri -saiz sedang
- 1 cawan santan pekat
- 2 cawan santan cair
- 15 biji cili padi hijau (*boleh tambah nk pedas) - tumbuk
- 3 ulas bawang merah - tumbuk
- 1 ulas bawang putih - tumbuk
- 1 cm kunyit hidup - tumbuk
- 2 batang serai - diketuk
- 2 keping asam gelugur
- 2 helai daun kunyit - simpul atau carikkan.
- 2 biji terung bulat saiz kecil - belah 4 atau 6
- sedikit minyak untuk tumis
- garam secukup rasa
- Panaskan minyak dalam caserol dengan api sederhana, dan tumis bahan tumbuk dan serai. Kacau hingga naik bau.
- Masukkan santan cair dan biar didih kejap.
- Masukkan ikan, asam gelugur dan garam secukup rasa. Kacau sekali sekala.
- Bila mendidih lagi, masukkan terung dan daun kunyit.
- Bila semuanya hampir masak, masukkan santan pekat dan kacau perlahan. Seimbangkan rasa.
- Bila nampak santan hampir didih je, tutup api dan teruskan mengacau kuah tadi sekejap.
- Siap dan boleh dihidangkan.
4 comments:
kalau sy bawak pinggan kosong sat lagi, ada lagi ke kak lemak ikan ngan terung tuuu???? selalunya klu lauk2 sedap ni, sejap je licinn!!
akakkkkk... nampak sodappppp sesangattt!! huishhh nak carik ikan lagik lah!!
Kita tak makan tengahari lagi ni. Tak de selera la... untuk Syahmi tadi, kita masakkan tomyam ayam dengan telur dadar je. Menjilat tengok budak tu makan, tapi apakan daya, tekak ku pahit... cam tak de selera je. Agaknya kalau abang ajak gi Kenny Rogers ke, Big Plate ke, mau datang balik, secara mendadak selera ni kot... kah kah kah...
Kita, kalau ikan masak lemak ni, koreng sket, jangan ayam masak lomak cili api, habeh boreh sey kojokan!
salam ummi..
my peberet ni.. msk lemak cili api.. sedapnya!!
ummi.. sudilah kiranya amik award di blog t tu dan gantung di blog ummi yang cantik ni ye? tq ummi..
Post a Comment