Sunday, May 2, 2010

Kerutup Udang Galah

Salam semua...buat apa tuh? nak masak dah ke....Meh sini, akak nak recommend u all masak kerutup udang nih...xpalah kalau xda udang galah pun...Wallaaaahhh, memang tersangat sedap! Betul cakap Mat tu....Petang jumaat hb akak balik dari outstation kat Tioman tu, singgah kat Rompin beli udang galah ni...Udang galah Rompin ni memang terkenal sedapnya, sebab ia udang dari sungai, bkn laut ye..Udangnya xdalah besar2 sangat, tp sedang2 camni memang sedap...tapi harga memang mahal ler...RM38 sekilo...huh! Tapi sebab dah lama x makan, akak suh beli gak laa...Hb belikan 1 1/2 kilo sebab akak nk bagi family adik akak sikit....
So layan resepi Chef Norzailina yang akak masak tengahari semalam, kutip dari dapur Mat Gebu ni. Lain kali kalau nak masak udang ke, pi selongkar dapur Mat yang suka masak udang2 mengancam wpun dia x berapa boleh nk makan udang, takut bibir tebal..boleh lah nak panggil Mat Udang pun, selain Mat Gebu n Mat Teko..kah, kah...(*ampuuun Mat, teruk lah kena belasah pasni)...mintak halal C n P ye Mat..

KERUTUP UDANG GALAH
BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 1 kg udang galah (atau udang bersaiz besar)
  • 400 ml pati santan
  • 160 ml sos tomato
  • 2 camca besar kerisik
  • 2 camca teh gula melaka
  • Garam secukup rasa

A...

  • 4 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 3 biji cili merah
  • 1 camca besar cili kisar
  • 1/2 biji bawang besar

B...

  • 4 cm kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 2 biji buah pelaga

C...

  • 3 cm kayu manis
  • 2 kelopak bunga lawang
  • 2 camca teh jintan manis
  • 1 camca teh jintan putih
  • 1 camca besar ketumbar

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Udang dibersihkan, buang kotoran dikepala, cuci, toskan. Lumur dengan sedikit kunyit dan garam. Goreng hingga udang kemerahan. Angkat dan toskan.
  2. Kisar halus bahan2 "A".
  3. Masukkan bahan2 "C" ke dalam kuali dan goreng tanpa minyak hingga harum, kemudian kisar halus rempah tadi (gunakan pengisar kering). Ketepikan.
  4. Panaskan lebih kurang 100 ml minyak dalam kuali, tumis bahan "B" hingga wangi.
  5. Masukkan bahan "A" (yang kisar halus) dan tumis hingga harum.
  6. Tambah bahan "C" (rempah kisar kering), kacau rata dan masak hingga naik bau.
  7. Tambah, sos tomato, gula melaka dan pati santan, kacau rata dan masak hingga mendidih, gunakan api sederhana.
  8. Tambah kerisik, masukkan udang, gaul rata. Masukkan garam secukup rasa dan masak hingga pekat. Rasa dan jika ok boleh alih ke dalam bekas sesuai.
    Tabur hirisan daun bawang sebelum dihidangkan jika suka....Sedapppp!!, tak caya luu boleh try sendiri beb!!!

12 comments:

Uncle Lee said...

Hello Ummie, ini la dia! I have always loved and enjoyed udang galah.
Used to fish for them back in the 60s at Kuala Selangor, Tanjong Tualang, Perak and several other places.

I love them steamed, add chillie sauce, nampak bulan naik half hour early, ha ha.
Ummie, I have to ask you this question...no...not for adate, heh heh....but bila tidur malam, you ada ka meninpi about food? Ha ha ha.

Other people have green thumbs for gardening....you have golden hands for cooking.
Have a pleasant Sunday Ummi....and simpan satu lagu dalam hati....maybe Gitaran jiwa? Lee.

hana said...

muahahahaa.. mat udang plak kak yer! hihihi... kaya gelaran mat niH! masuk buku nota mat! kang leh masuk guiness book of record! hihihihi.. pstttt udangmu mengancam la kakk!! adesssss.......

Yatie said...

Salam K.Ummi, wow sedapnya kerutup udang ni...kecur betul di buatnya....akak,arini Yatie buat roti saj...memang sedaplah kena pulak dngn kurma daging kerisik resepi Che Mat Gebu tu...wallaah uweenaak temen(sedap..hi3)

Mat Gebu said...

Hahahahah...adehhh...mcm nak terkencing gelak..hahaha, mat udang..adoi, keji tauuu!!!..hari tu abah n abg saya mancing, dpt gak udang galah..nanti masak saya masuk kat blog...bila tgk udang ni teringat mamafami ku, dia tu kan suka udang galah...kesian mama, tah2 ngidam tuu....erkk lekat kee?..mati lah kena carut kang!!..amponnn!

Deliah's Deli said...

salam ummi, sedapnyer udang galah kerutup tu! tgk gravy nyer pun dah menyelerakan :)

♥LOVE2COOK♥ said...

Owh no KakUmmi, U continuously make me drool! Difficult to get udang galah here..uwaaa...;)

U've got some awards waiting, collect whichever U like ya! ;)

http://love2cook-msia.blogspot.com/2010/05/awards-and-cards-receiving-day.html

ijayuji said...

Salam kak ummi!!! mencinyer cbox akak tk mo kuar lagi malas nak komen kat n3 sbb kena letak word verification tu owang nak jimat jari2 ni biar relax sikit hihihi... udang galah akak ni melampau betulll byk laks tu! kita kalau beli cukup tuk diri sendirik :D

dayang_jack said...

salam kak ummi...

jeles nengok udg galah tu...huhu. DJ dh lm carik x jumpe2..uhuk...best ni dpt buat kerutup...

leen hussain said...

salam kak....udang takde galahnya ada tak? yg guna galah besor no...muahahahaha....leen pun antu udang kak tapi entah bila sempat wat...syukur rezeki tak putus kak...tapi dapur jarang ler berasap..heee

CT Delima said...

k.ummi....tgh sakit2 molot ni malas nak meratah udang lah kak. apa kata ct wakilkan k.ummi jer tlg ct makan hehehe. sori k.ummi sering sepi sejak2 ni. dok berkemas jer kat umah ni. hati lak mcm sedih jer tambah2 along dah nk masuk U ni. nnt k.ummi makan tuk ct sekor dua ehh..ekekeke.

TopsyTurvyMum said...

Kak Ummi,
udang galah kuala rompin ni la yang sy teringin sgt masa pregnant yg no 2 dulu..tapi tak dapatt..meleleh air liur dia bila keluar muehehe!!

ni nasib tak preggy..kalau preggy, kak ummi kena pos jugakk!!..sekali yg dah jadi kerutub :D

Ummi said...

U.Lee -
Aha, did you sniff something here? Mesti bau my Kerutup Udang dah sampai ke Toronto..This one came from Rompin Pahang, the most popular place to find this kind of udang galah sungai, not from sea..Haha, I tdo lambat and never got chance to mimpi food lah, so tired! Haha..I like gardening, tp xda tanah nak cangkul, so I spend more on cooking la kan..Thanks for dropping by Lee and have a safe travelling back to Toronto..haha

Hana -
Aah la kan, bole jugak la Mat menambah2 medal dia dlm almari dgn gelaran2 tu kan Hana..hehe, pandai ko.

Yatie -
Owh makan roti saj eh, boleh kot bg akak sikit, nak cicah dgn kerutup udang..hehee

Mat Gebu -
Alah ko mmg x habis2 dgn kencing ko tu..x lawas ke? Hehee..tu la byk sgt makan udang..hehe..Eh Mama suka udang eh..alahaiii, lenkali kena hantar la jgk kat dapur dia..hehe

Deliah -
Boleh la try pasni..mmg sungguh sedap tau...

Love2Cook -
Oh i see, xpa you still can cook this with udang biasa, get a big one..hehe...Ok Love, thanks for the award, I'll collect it soonest possible k..muaaahh

Ijayuji -
Alahaaii pasal apa lak Ika, org lain akak tgk ok jek...apasal eh..sian Ika..xpa la utk akak, rajin2 taip kat sini..hehe

Dayangjack -
Wkmsalam..Alaa ciannya..Meh la kita pi tangkap udang kat Rompin, sedap tau udang sungai nih!

Leen -
Hehee..galah kait buah ada la ya Leen..xpa, one fine day, pi Rompin cari..hehe

CT -
Alaaahai, Along dah nak pi U dah ke..intake bln Julai nnt kan..ya la, akak faham sgt perasaan bila jauh dgn anak nnt..tu lah yg akak lalui utk 3 org tu..sunyi sepi rumah, sebak je tau..huhuu, sabar byk2 ya CT..

TTM -
Looor ya ke, alahaaii nasib Tim x pegnen..hehee..xpa nnt balik Msia, jom pi pancing udang..haha