BILIS DAN PETAI BERLADO
Bahan:-
- 250 gm ikan bilis yang agak besar, disiang dan dibelah dua (akak beli yg dah siap belah)
- 2 papan petai - belah dua dan ambil isinya
- 4 ulas bawang merah - ditumbuk
- 2 ulas bawang putih - ditumbuk
- 15 tangkai cili padi - ditumbuk
- 3 tangkai cili merah - ditumbuk
- 1 sudu besar air asam jawa/cuka
- gula dan garam secukup rasa
- Gorengkan ikan bilis hingga garing, angkat dan toskan. Ketepikan.
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumiskan bahan tumbuk hingga garing dengan api sederhana.
- Masukkan air asam jawa/cuka, garam dan gula secukup rasa. Masak biar kering sikit.
- Masukkan petai dan kacau rata sebentar.
- Akhir sekali masukkan ikan bilis goreng tadi dan kacau sebentar hingga bergaul mesra. Tutup api dan hidangkan.
5 comments:
adeh.. petai la..sedapnyeeee. ni tumbuk skali ngan tempoyak pedas2 makan...bepeluh satu badan..allahaiii sedapnyee
Abang Ummi makan separuh pinggan, kalau dapat kat ma, habis sepinggan kot!
Uish, looks too yummy! I too love this dish! Nak tumpang ngan MamaFami! ;)
Awesome recipe with tempting click.
Sempoi ke??? Takde lah.
Saya suka ler.. petai, tak kira masak macam mana.
Post a Comment