Monday, May 10, 2010

Donut Dah Jadi Pizza Malus Domestica

Salam Isnin....macamana sambutan Hari Ibu semalam...harap semua ibu2 dan anak2 yang punya ibu berasa bahagia dan bukan sehari sahaja kita merasa begitu, seharusnya hari-hari kan...Okay lah semalam akak ada gak la keluar2 makan dan santai2 dengan anak2 dara n bongsu akak...hehee...dah tengok pictures kan? Okaayy ni nak letak entry masakan hari Jumaat untuk lunch kitaorang...hb xda akak masak ikut tekak anak2 pulak...asal2 resepi ni adalah dari Dapur Topsy Turvy Mum (Tim)-Donut Malus Domestica tapi tengah BM akak mengerjakan doh tu..Aiman tanya nak wat apa tu, akak cakap nk wat donut...alaaa, mak wat pizza laa...alahaaiiii, dah kena kerja keras la pulak nk wat topping...terus la akak keluarkan daging kisar dan masak inti sebagai topping...dan doh pizza ni menggunakan doh donut ni..cuma akak ada adjust sikit tepung sebab nampak cam terlembik jek, maybe BM Tim punya resepi tu x sama dengan BM akak kot..ntah laaa..tp sikit je tambah tepung....Apapun memang sedap base pizza menggunakan doh dari Tim ni, anak2 akak yg cakap...base jadi sungguh lembut, sesssuaaiii sgt dgn tekak....Thanks for sharing Tim..nnt later akak wat donut...ishh budak2 ni..ikut tekak deme je ler..hehe..Akak C n P and edit sikit, halal ya Tim..just love it!!


DONUT CUM PIZZA MALUS DOMESTICA (akak wat pizza...topping sendiri la ya)
Source : TopsyTurvyMum
  • 300ml air suam
  • 80g/1/3 cup melted butter
  • 2 eggs
  • 1 1/2 tsp salt
  • 3 tbsp sugar
  • 600g/4cups bread flour (*akak tambah sikit dlm 20 gm)
  • 2 tsp yeast

Cara-Cara:-

  1. Pakai BM, masuk ikut urutan. Setting: Dough.
  2. Kalau pakai tgn, campurkan air suam ngan yeast (biar dlm 5 minit).
  3. Satukan bread flour, salt and sugar.Buat lubang tengah..masukkan telur yg dipukul sedikit dengan butter.
  4. Pastu tuang yeast.Uli sampai doh tak melekat kat tangan. Tutup doh. Biarkan doh naik selama sejam
  5. Uli setebal 1cm. tekan dgn acuan donut.
  6. Biarkan naik seganda, goreng dgn api sederhana.bolehlaa letak apa2 atas donut tu..chocolate cair ke..caramel ker..aku suka cinnamon ngan castor sugar je.

5 comments:

Jay said...

wow, spicy n tasty recipe...!

TopsyTurvyMum said...

salam kak ummi..

elok la akak tambah sikit tpg..pasal selalu buat donut, masa nak bentukkan tu mmg tambah tepung sikit..kak ummi dah expert..tau la camne nak adjust kan? hehehe..

wahh..kena tiru nih..doh donut buat base pizza plak:)

ijayuji said...

Salam kak! waaaaa..kita ni PANTANG nmpk sure nak buat! tak kesah kak yg lembik tu sure lg lembut cuma lekit2 jer :D yg pasti kita nak sepotong! hihihi

ain said...

tengok pizza kak ummi, terigt yg saya ada hutang nak bawa wani pi pizza hut. bila la ye boleh gi, berdua je, tak syok la!!!

maz said...

kak cayanggg..sowi kak..rpenya kita trsilap kad ke..kita ingat yg ada i love mom tu kad dri kak..rupenya yg lain ehhh...dah amik ni..nti kita edit ye..kita publish tdi kad yg tu...mana bleh xamik apa2 la dri kak..msti amiknyee...lusa kita ada prgram nga mama..meh la join kak..hihi..amboi p tluk cmpdak xajak kita ye..mngu dpn nk g jgk laaa...