Thursday, May 6, 2010

Salad Udang Seri Pengantin

Salam semua...ada sapa2 yang nak jadi pengantin ke...kalau rasa nak wat lauk pengantin leh la buat Salad Udang Seri Pengantin nih...hehee...Kalau pengantin baru yang makan, mesti terangkat nih...tp pengantin lama yang makan pun, okayy apa!! Pastu kalau nak hias untuk meja pengantin kena kasi "up" sikit la udang2 tu kasi nampak gaduh-gaduh manja gituuu....baru cantik kan...xyah dah wat udang2 berdiri cucuk2 kat nenas tu..tu pesen lama, zaman akak dulu...wakakaa..now makan dengan mayonis, daun salad, kentang segala, simple tp mengancam ni tau...hehee...Okay meh tengok resepi laa...membebel panjang jek..kang ada la org tanya akak, nak take over tugas Ben ke..hehee..


Okayyy, resepi sempoiii dari Majalah SAJI ni yea...Pengantin lama makan untuk diet nih..hehee, konon-konon lerr..


SALAD UDANG SERI PENGANTIN
Bahan:-
  • 10 ekor udang besar (*akak guna yg x berapa besor..hehe) - celor sekejap.
  • 3 biji telor rebus - belah dua atau empat
  • 3 biji kentang - direbus dan dihiris
  • 5 helai daun salad - akak guna lettuce
  • 1 biji bawang besar - hiris jgn nipis sangat
  • 1 sudu kecil serbuk lada hitam
  • secubit garam (optional)
  • 5 sudu besar mayonis/secukupnya
  • Yellow mustard sauce - untuk drizzle (*ni akak saja letak)

Cara Menyediakan:-

  1. Satukan semua bahan kecuali daun salad dan telor dalam mangkuk besar.
  2. Masukkan udang, kentang dan bawang besar, gaul rata-rata.
  3. Susunkan daun dalam pinggan atau bekas sesuai dan letak bahan gaul tadi dan telor rebus di dalamnya..Susun ikut suka mata yea..hehe
  4. Drizzle dengan mayonis lg dan juga yellow mustard.
  5. Sejukkan dalam peti ais sebelum dihidangkan..pergghhhh!!!

10 comments:

KAKTINY said...

Ssalam Kak Ummi..

makan plak ngan rosmery chicken.. kasi lawan ngan sessert puding longan.. perghh.. mmg mengancam la kak.. terangkaatttt....

(pastu berat pon naik bagai di pam pam.. aduuuuhhh... )..

hihihi..

Uncle Lee said...

Hello Ummi, saya nak jadi pengantin, ha ha.
Wow, that udang salad looks out of this World!
Ummi, I bet your MIL loves you for feeding her son with such mouth watering, tummy burping kinds of delicious foods.

I always say I eat to live, not live to eat.
But if with you...I will live to eat, ha ha.
But on second thoughts....I better not as I am already 197 pounds....ha ha ha.
You have fun and keep well, Lee.

ijayuji said...

Salam kak ummi!!! uuuwaaaaaaa...akak kata itu zaman dulu2 udang yg kena cucuk kat nenas tu???? sob sob klu gitu kita ni ZAMAN DULU jugak lah!!! uuuwaaaaaa.... hihihi... masa kita kawen udang berdiri tu jugak tawww yg dhidang maklumlah kampung :D nostalgia taw! :D

MamaFaMi said...

Wah Ummi, dah start masak lauk pengantin nampaknya... nak prektis jadi mak pengantin ke? Anak-anak dara pun dah besar tu...

Ummi said...

Kak Tiny -
Wkmsalam..aah betul tu..kalau dah pekena salad udang siap dgn telor kentang pelbagai ni..tambah pulak ayam panggang..alamat betul2 terlentang la Tiny..haha, dah makan tdo, makan tdo..badan naik bagai dipam-pam la eh..hehe..Nice having you drop by here!

Uncle Lee -
Haha...you jadi pengantin tua or 2nd time pengantin baru?? Lee, I'm sad that I never get to know my MIL since I got married, she died of nose-cancer before I met hb..just knowing her by looking at pictures and story from sisters-in-law..huhu..
Yeahhh, we have to celebrate life with food, right? It's ok to eat, then you jog around your house 3 times k..hehee

Ika -
Hahahaa...yo la tu..dulu semua udang cucuk2 atas nenas, atas betik muda...now x sesssuuaaii dah kot..lembang je dalam pinggan..senang nk makan..wakakaka

MamaFaMi -
Ma, mana adaaa...hahaa..kalau anak Ummi nnt makan bersila xda salad2 ni, letak je buah rambutan, durian semua...pakat ramai2 makan beradab dengan besan sekali..wakakaa

Mat Gebu said...

salam kak ummi...
Vavavavava...saya tak le leer makan salad ni, sebab lom jadi pengantin...hahahaha..

Uncle Lee said...

Hello Ummi....I must remember your callsign is UMMI as I have another UMMIE datang my pondok, ha ha.
II am sorry, regret to read your MIL passed away before you met her. Minta ma'af, ya.

No la, I will be like Vincent....will not marry again, as sayang my isteri, ha ha, also age is against me now, ha ha.
Have a nice day Ummie...Oooops, UMMI. Lee.

ain said...

salam kak ummi. apa kabar?? lamanya tak jenguk umah akak ni. rinduuuu!!! busy sikit la. now ni baru ler okay sikit. baru nak stat ronda2 balik ni. tp naik basikal lah. lambat.hehe

Jay said...

Hy, that's a wonderful recipe. Lovely click.
do drop in at my blog sometime.

ijan said...

Salam Kak Ummi,
Nie pengantin lama nak datang makan jugak. Biar kasi baru sikit. hehe... terliur nye tengok sotong kat bawah nun.... pliss la ada sotong segar kat sini... kempunan benar dah,uhuhu