Wednesday, May 5, 2010

Super Yummy Breakfast Pancakes

Lama betul x makan pancake...nak ubah selera western la pulak...baru ni akak terjumpa satu resepi pancake kat Dapur Nora ni....Memang sedap, cara bancuhan pun lain dari pancake biasa, dan pancake dah ala-ala macam kek span gitu...bessssttt! Jom bekfes...meh la akak translate sini, rajin sikit nih..hehe
SUPER YUMMY BREAKFAST PANCAKES
Bahan:-
  • 100 gm tepung naik sendiri
  • 2 sb. gula kastor
  • secubit garam
  • 2 biji telor, diasingkan
  • 75 ml susu segar (*akak tambah sikit jd 85 ml)
  • 1 sb. minyak sayur
  • 1/2 sk. esen vanila

Cara-Cara:-

  1. Ayak tepung ke dalam mangkuk adunan, masukkan gula dan garam. Gaul rata.
  2. Buat lubang di tengah tepung, masukkan kuning telor, suus segar dan esen vanila dan minyak.
  3. Kacau rata dengan whisk hingga sebati.
  4. Pukul putih telor dalam bekas yang bersih dan kering hingga bertanduk (stiff)
  5. Masukkan 1/4 bahagian putih telor ke dalam adunan tepung tadi dan sebatikan untuk meringankan adunan. Kemudian masukkan lebihan putih telor dan kacau balik perlahan-lahan.
  6. Panaskan non stick pan dan sapukan sedikit minyak, guna api perlahan.
  7. Letakkan 2 sudu besar adunan di tengah pan. (biarkan jarak 2 cm di antara tepi pan).
  8. Bila telah nampak menggelembung, terbalikkan pancake dan masak lagi sebelah bahagian. Biarkan kedua2nya masak keperangan.
  9. Hidangkan panas-panas dengan filling atau syrup kegemaran.

9 comments:

ijayuji said...

Salam kak ummi!!! akakkkkk!! kita tukor dgn kuih lapis!!! memula plan nak buat pankek tp dah ada kuih lapis kena kiv dulu esok kot! ehehe... gemuk2 penkek akak i likeee gemuk2!

♥LOVE2COOK♥ said...

Akakkkkk! Love nak join for brekpassss! Sedapnye pancake tuh! ;)

Kamalia said...

salam kak ummi..wah..gebusnye pncake akak..jeles2..ni nak mntk sikit nih..:p

yatie said...

Salam K.Ummi, wow montok2 pancake ni, mesti sedap....yatie tumpang mkn kat sini ya...boleh ke..

maz said...

kak..meh kita tkar nga sup siam kita nakkk...kak xyah msk dah nti..blik umah cma buat smbal blcan nga msk nsi je...hihi..

Lelord said...

kikiki lela beli tepun pancake NONA jek nampak no malas...sedap makan ngan choc syrup

indahhouse said...

salam kak ummi,
gebunya penkek tu. geram nengok. makan ngan filling jem, sedap juga kan? nanti2 nak try. :)

suesofieyya@mesir said...

pancake ini pun best gk nie..mmg resipi nampak ada kelainan leh cuba ini..thank kongsi resipi yer akak.

Ummi said...

Ika -
Okaayy Ika, jadi jadi..boleh boleh..akak mmg suka kuih lapis, tp nak buat x berapa dan la time kije nih..huhuuu, meh laa..

Love -
Come on dearie...akak mmg tunggu Love gak nk bekfes tau..

Kamalia -
Wkmsalam..hehe jgn jeles..x baaiiikkk...pi godek kat dapur cepat..hehe

Yatie -
Wkmsalam..hehe..montok2 ni sensitif Yatie..wakakaa

Maz -
Muaaahhh..baiknya hati dia nak antor sup siam kat akak..suka sukaa..nasi pun akak beli jek laa..ekeke

Lelord -
Hehe, ok gak la tu..kira bancuh n buat jugak la tu..hehe

Indahhouse -
Wkmsalam..aah mmg best kalau kena dgn filling kegemaran nih..lg best tuang pancake syrup tu..hehe

Suesofieyya -
Memang yg ni lain sikit dari adunan biasa tu kan...boleh la try..bg feedback nnt eh..