Saturday, March 22, 2008

Sayur Lemak Fucuk & Suun


Resepi ni memang kegemaran anak2, kalu lawan dengan lauk sardin memang menjadik!! Bese kalu bulan pose...suka masak sayur ni..laku bila sahur, panas2 makan gitu je pun boleh..hehe..

Bahan:-
  • 4 keping fucuk - kerat2 dan rendam
  • 2 genggam suun - rendam
  • 2 biji kentang - potong kiub
  • 1 labu bawang besar - belah 6
  • 3 ulas bawang putih - hiris
  • 1 cawan santan pekat
  • 3 cawan santan cair
  • 1 biji lada merah - hiris
  • 7 - 8 ekor udang sederhana besar
  • 2 biji telor
  • garam
Cara Memasak:-
Dalam periuk masukkan santan cair, bawang besar, bawang putih, kentang, fucuk dan cili. Masak hingga fucuk kembang dan lembut serta kentang separuh masak. Kemudian masukkan udang, suun dan garam. Biar mendidih, masukkan santan pekat dan kacau. Kemucian pecahkan telor, jangan dikacau-kacau telor tersebut - biar masak dengan api perlahan. Bila kentang empuk bolehlah ditutup api. Siap.

No comments: