Minggu ni kat rumah banyak makan ikan je..Minggu Ikan..hehe..saja lah biar lama sikit pose makan ayam ke, daging ke...lagi pun x bagus sangat makan ayam n daging banyak2 kan..ayam pun banyak ayam suntik jek! Heee..tambah2 chicken wing..memang x elok makan..ntah itu nasihat pakar yang ummi duk banyak baca dalam akhbar dan internet. Resepi ni ummi jumpa kat Simply Recipes, tapi ummi dah adjust dengan bahan kat rumah..x sabor nak buat sebab ada sekeping besar lagi ikan merah tu nak habiskan...
Bahan:-
- 300 gm fish fillet (ummi guna ikan merah) - kerat kiub 2 cm
- 3 sudu besar minyak zaitun
- 1 labu bawang besar - dadu
- 2 ulas bawang putih - cincang
- 1 biji tomato - dadu
- 1 sudu besar tomato paste
- 2 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar cuka makan
- 3 sudu besar gula
- 4 sudu besar sos cili
- 2 tangkai daun sup/parsley- hiris halus
- 1/2 batang lobak merah - hiris bulat nipis
- 1/2 biji capsicum - dadu
- 2 sudu besar tepung jagung
- secubit serbuk oregano, thyme dan black pepper
- garam
- 1/4 cawan air
Cara Memasak:-
Panaskan minyak zaitun dengan api sederhana. Tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga layu. Masukkan tomato, tomato paste, sos tiram, sos cili dan masak 2 minit. Masukkan cuka dan gula. Masukkan air bersama tepung jagung dan biar didih. Masukkan ikan, kacau dan masukkan lobak dan capsicum. Masukkan garam, oregano, thyme, black pepper dan seimbangkan rasa masam dan manis. Renehkan biar agak pekat. Tutup api , taburkan daun sup/parsley dan hidangkan panas2.
No comments:
Post a Comment