Friday, March 7, 2008

Bubur Kacang

Emmm...hari ni hubby cakap dia balik awal sikit, so ummi prepared dish kegemarannya...bubur kacang...My hubby kalu dapat ni...memang dia x kan kata apa dah..asyik ulang makan je leee, cicah dengan roti pun menjadi...dan satu nak bagitau, dia memang pandai buat bubur kegemarannya ni sejak dari bujang dulu lagi..jangan x tau..kalu dia masak bubur ni power - pekat dan lemak! Pernah jiran ummi datang, ummi hidangkan dia kata sedap dan habis semangkuk, katanya, pandai akak masak, weeee malu nak jawab, ummi jawab ya ke...(*kalu lah dia tahu hubby yang masak...dia makan licin camtu ke.. =D)

Bahan:-
200 gm kacang hijau - rendam +- 3 jam
4 cawan air
3 cawan santan pekat
2 keping gula kabung
1/4 cawan gula pasir
2 helai daun pandan
1 sudu besar minyak masak
2 helai daun pandan - belah dan simpul
1/4 cawan sagu
1 sudu kecil garam kasar

Cara Memasak:-
Rebus kacang hijau dengan air dan masukkan 1 sudu besar minyak masak (*biar cepat empuk). Bila kacang telah lembut dan agak kembang, masukkan gula. Kacau hingga gula larut dan sebati. Basuh sagu dan toskan, masukkan ke dalam periuk bersama daun pandan. Kacau hingga sagu kembang dan masukkan santan dan garam. Biarkan mendidih sebentar dan tutup api.

3 comments:

Indonesia Eats said...

bubur kacang hijau my favorite, but I love es bubur kacang hijau too, bubur kacang hjau with ice crushed added :)

Ummi said...

Hi Pepy, yeap! me too..like es kacang hijau since my childhood..still can't forget that..heheh...this bubur kacang is my hb's most fav dessert... =D

Indonesia Eats said...

Kak, in my home town there is a popular dish in Kampung Arab, gulai kambing kacang hijau and it is served with roti maryam. have you ever tried gulai kambing kacang hijau before, kak?