
Bahan:-
1 ekor ikan bawal hitam (besar) - kerat 3
1 1/2 cawan santan pekat
1 paket rempah kari ikan Adabi (*bancuh bersama santan pekat)
2 cawan santan cair
3 ulas bawang merah - mayang
2 ulas bawang putih - mayang
2 cm halia - mayang halus
1/2 sudu kecil halba
1 tangkai daun kari
2 sudu besar cili kering (kalu xnak pedas, kurangkan)
1/4 cawan air asam jawa
1 sudu kecil serbuk ketumbar
garam
Bahan sampingan:-
7 tangkai kacang bendi
2 tangkai cili hijau - belah 4
2 biji tomato - belah 4
Cara Memasak:-
Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan daun kari hingga kekuningan dan naik bau. Masukkan santan bersama serbuk kari, cili kisar dan serbuk ketumbar. Perlahankan api dan biar rempah masak secukupnya hingga naik minyak dan kacau selalu. Bila telah naik minyak, masukkan air asam jawa dan kacang bendi, masak sebentar. Masukkan santan cair dan letak ikan. Reneh agar ikan mesra dan masukkan garam secukup rasa. Masukkan cili hijau. Bila telah mendidih tutup api dan masukkan tomato.
No comments:
Post a Comment