Bahan:-
- 2 ekor ikan kembung
- 10 ulas bawang merah - belah 2 atau 3 sj.
- 6 ulas bawang putih - belah 2
- 2 cm halia - hiris halus
- 2 biji cili merah + hijau - hiris
- 1/4 cawan cuka makan
- 1/2 biji timun - belah kecil memanjang
- 1 1/2 sudu besar gula
- sedikit air
- garam
Cara Memasak:-
Ikan dibersihkan dan dilumur dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng kekuningan, angkat dan ketepikan. Dalam kuali, panaskan minyak dan tumis bawang merah, bawang putih, halia dan cili hingga naik bau. Masukkan cuka, gula dan timun, kacau sebentar. Masukkan ikan dan reneh sebentar biar mesra. Masukkan sedikit air dan garam..Seimbangkan rasa masam cuka dengan garam dan gula..(jangan terlalu masin). Siap.
No comments:
Post a Comment