Friday, October 1, 2010

Ikan Krai Bakar Bersambal Aqila

Salam Jumaat yang mulia...harap semua sihat2 lah yea...tengah beraya sakan pun ada gak tu kot..heheee...Okayyy menu kali ni sempoii jek....tp maintain sedaappp! Ni kes nak perabihkan separuh lagi ikan krai yang akak beli hari tu....dah wat masak tempoyak dah, kali ni sebab dah sehari dua dalam fridge so akak just bakar je laa yang belen ni....Bakar pun menggunakan perencah keluaran Aqila...sungguh sedap perencah ni...x silap dulu akak penah dah post resepi menggunakan perencah ni...cuma akak tambah sedikit bahan lagi untuk lebih menyedapkan rasa. Layaaaannnn....best wooooooo!

IKAN KRAI BAKAR BERSAMBAL AQILA

Bahan:-
  • 500 gm ikan krai (dikelar)
  • 1/2 paket perencah jenama Aqila (nnt akak masukkan gambar ek, lupa nk snap)
  • 2 biji buah keras - ditumbuk
  • 3 cm kunyit hidup - ditumbuk
  • 1 batang serai - dihiris bahagian putihnya
  • sedikit garam
  • daun pisang/daun kunyit untuk membalut
  • alluminium foil secukupnya
Cara-Cara:-
  1. Campurkan bahan perencah dengan bahan tumbuk dan hiris. Gaul mesra dengan ikan dan perapkan lebihkurang setengah jam.
  2. Balutkan dengan daun pisang/daun kunyit dan kemudian letak atas alluminium foil.
  3. Bakar di atas pemanggang dan balikkan sesekali hingga ikan masak.



9 comments:

PearlnScarf said...

k ummi mana nak cari pes Aqila nie..

hanees said...

salam kak....sy penah gak gne pes aqila tu...mmg sedap...tp sy nak promote kt kak...pes ikan bakar zoribs...dr ganu gak...sedap tau..tak tipu...hehehe

Mas said...

salam k.ummi, teerliur mas tengok ikan bakar tu..kena ngan nasi panas memang sedappp..akak bakar ngan ape tuu...

ijan said...

Aduhh.. telan air liur tengok gambar ikan bakar kak ummi ni... sedappnye..

leen hussain said...

sodapnyaaa kaaakkk....bawak piring kosong ni..ekekeke

azian said...

dah melilih air liur ni Kak Ummi oiii nengok ikan bakar tu....

Ruziawati Bukhari said...

rasa nak hulur pinggan kosong.. ratah saja pun sedap ni kak!!

Jay said...

This looks amazing...very yummy n delicious...!

Tasty Appetite

ijayuji said...

Salam kak ummi!!!! salam windu gila bayang niii hihihi...kita pun sejak dah pindah n sebelum pindah lg sibuk sikit tak sempat nk jalan2 ni pun line menggong2 lagi sbb nak upgrade katanyer tp tak leh cayer kang kejap jer kong balik :D.. Ikan kat atas tu sedapnyerrrrrr nama dia pun sedapppppppp.. tumpang makan dulu :D