Wednesday, October 6, 2010

Puding Laici

Salam semua, dah makan ke belum tu? Just nak share satu resepi yang akak terpaksa derhakakan dari resepi Chef Hanieliza....sori ya kak Liza. Resepi asal dari buku Senangnya Memasak Puding & Dessert dan menggunakan buah pic....tapi akak xda stok...tekak teringin nak makan yg sejuk2 gitu...ada laici jek kat rumah ni...so sudah tukaaarrrr laaaa....hehehe...Apapun akak taipkan resepi asal dari buku tersebut dan sedikit tokok tambah yeaa....Thanks Kak Liza...

PUDING BUAH PIC (dah jadi PUDING LAICI)
Resepi : Chef Hanieliza

Bahan:-
  • 10 gram serbuk agar-agar
  • 4 cawan air- * akak letak 3 cawan air dan 1 1/2 cawan jus laici dlm tin
  • 1 cawan gula
  • 1 tin susu cair (400 ml)
  • 2 tin buah pic (dipotong dadu) - *akak tukar laici - dipotong kecil
  • sedikit cincangan ceri merah (*ni akak saja2 tambah)
Cara Membuat:-
  1. Masukkan serbuk agar-agar, gula dan air ke dalam periuk dan masakkan sehingga mendidih. Tutupkan api.
  2. Masukkan susu cair dan potongan buah pic/laici. Kacau rata.
  3. Tuangkan ke dalam loyang yang telah dibasahkan dengan air terlebih dahulu.
  4. Sejukkan di dalam peti.

weeeeiii, setonggok buah laici..hehe

8 comments:

Mat Gebu said...

Kak....seksi pic yg ada buah setoet tu..kiut kann..hahahaha...esok baca eks, N3 khas utk kak ummi, di blog saya..

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

salam kak ummi

wah...laici... i like too...
ayu kan suka dengan puding or apa2 makanan yang segar dan lembik...

lapor nie

eik, cik mat ada buat entry khas untuk kak ummi...wajib baca nie..heheh(walhal..ari2 keluar masuk sekodeng blog CMG)

Ummi said...

Mat Gebu -
Wawaaaa...apasal tiba2 rasa seriauuu jek ni ekss! Takut kena fire jek..hehee..alaaahh Mat nih!

Ayu -
Heheh..jom menghabiskan laici..Alah Mat tu saja je acah2 Ayu..jgn caya..tengok2 esok ada cekodok jek tuuu...hehee

K.Nor said...

alahai.. mcm pakat2 la pulak ummi weh.. nor pun buat puding laici td utk berbuka.. ingatnya esok nak publish eheheh

misz myza said...

wahhh.. sedap nye.. nyum nyum.. nak try la..

suraya said...

wahhh sedap nye.. cm nak gi kuantan jek....

Haslinda Ariffin said...

cmne nak tau 10gram agar2 and then 1cawan gula tu..cawan yg cmner?

halina said...

Salam ummi...

Hope ummi dapat jawab soalan saya ni ye. saya selalu masak guna resepi ummi, semuanya jadi.

Tapi yg puding laici ni xjadi. sy syak sbb 10g agar2 serbuk tu.

ummi guna brand ape agar serbuk. sy guna brand nona. tu yg xjadik kot.

harap ummi leh bantu saya.