Tuesday, October 19, 2010

Yong Tau Foo - Resepi II

Selamat petang semua....dah kenyang makan belaka ke...ke dah ngantukss pun..hehehe..Okay ni just nak share dinner akak malam tadi..hahaha....tu diaa..ala2 bajet lari jek gayanya yea..hahaha, xda laaa..dah lama beli bahan seafood ball/cake ni kat pasar tani, buatan bumiputra ni...bila nak buat asyik tertunda jek...jadi malam tadi cakap kat hb n anak2 kita makan Yong Tau Foo je laaa..actually budak2 mmg suka ni...So balik semalam buat lah menu paling senang n sempoii ni...cuma bahan2 seafood cake/ball ni akak rebus dengan air rebusan yang diisi dengan rempah ratus sup...lebih sedap laaa...nak hirup sup pun ok! Okayy layan dulu la eh...petang ni akak ke KL sebab esok pagi Najiha yg tgh study leave tu ada aktiviti penting seharian kat U dia, petang esok balik laaa semula...

Okayy kali ni bahan kuah yong tau foo ni akak guna resepi asal dari Minami @ MyR, tapi ceduk dari dapur mokcik Hana yang rajin masak tu haaa...kita ni kadang duk ofis terliur jek tengok...huhuuuu...Thanks to Minami n Hana...akak c n p dari Hana la eh..

YONG TAU FOO

Bahan-bahan:-
  • 10 tangkai cili kering
  • gula melaka atau kurozato
  • bijan goreng
  • gula(kalau kurang manis)
  • 1 s.k garam
  • 3 cm belacan
  • 300 ml air
  • 1 sudu besar minyak
  • 1 1/2 s.b tepung jagung dibancuh dgn 50 ml air- hana gune tpg gandum
  • sedikit ajinomoto- jika suka.
Cara-cara
  1. Masukkan minyak dalam kuali. Goreng cili kering sehingga garing dengan api yang kecil.
  2. setelah garing, angkat dan blend cili kering dgn sedikit air. (*akak kisar sekali belacan n cili kering)
  3. panaskan air bersama gula melaka. Masukkan cili n belacan yang telah dikisar tadi.
  4. setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
  5. masukkan garam, ajinomoto dan gula(jika gula melaka kurang manis).
  6. masukkan bijan goreng dan siap untuk dihidang bersama chikuwa, kanikama dan lain-lain. (*akak makan dengan segala seafood ball/cake laaa..hehehe...keluaran bumiputera)


14 comments:

lina said...

Wah terima kasih byk2 share recipe ni...bila ada masa terluang insya allah akan di coba. nampak pun sedap.

Cik NeyNa said...

adoih..
terliurnyer sayerrr..
petang nih nak gi pasar malam lah..

K.Nor said...

nak!!!!! :)

meriahceria said...

yummy....dah lama cari resepi ni...thanks for sharing....:)

anymz said...

fullamaaak ummi oi,dah lah terliur nengok yong tau foo,ni badan ni dah macam sotong dah ni.gelek2 sambil dengar lagu maher zain...best..best..:)

Mas said...

sedappnya...mas suka yong tau fuu...

Z-ty said...

adoi sedapnya...dh terliur dah nie...saya memang pantang kalau nampak yong tau fu jual di pasar malam...mesti nak beli...

azu said...

umi...dh letak pic oreo cheese cake..maluuu laaa..

ijayuji said...

Kak ummi!!!! buatkan kita jugak! kita nak yg mcm dlm gmbr tu jugak hihihi... nak kangkung lebey2 :D mmg best kuah dia niii kita pun suke!

Yatie said...

Salam K.Ummi,
Laaa senang je rupanya buat kuah yong tau fu ni.....selama ni dok beli je kat pasar mlm....ingtkan susah...bila snng2 nnti nak cuba jugalah...nmpk sedap dan menyelerakanlah...

sonata anak kancil said...

salam...sedapnya ! senang2 nak buat la kuah ni...tk

Jiya said...

slalu beli jek kat pasar malam. kalo jiran ngan kak ummi leh la tumpang makan bawak pinggan kosong. muehehehhee

CikGu NOr said...

memang peberet ni..masuk list la ni...

kak ina kl said...

salam ummi..memang tak pernah buat tau..ashik beli ajer