Tuesday, October 26, 2010

Bebola Roti Goreng

Salam semua....baru kerja hari ni sbb semalam cuti besday Sultan kat sini..heheee (*mat, ko jgn sebut2 kat sini tau...kang ada kena kerat leher kang). Sebenarnya akak nak je masukkan entry gader2 kat Shah Alam kelmarin...sungguh happening n fenin2 jadinyaaa...adeeeiii, leh senyum sorang kalau diingatkan...sabar yea...mlm td baru sempat resize gambor jek...ni akak masukkan dulu la entry masak2 sebelum pi KL baru ni....okay, layan la menu sarapan hari Sabtu seblm pi KL, dah ramai pun try...Dulu akak pernah gak buat, tp letak sikit tepung untuk jadikan jemput2...tp yang ni akak dpt dari dapur Wana Potret Kasih yang resepi asalnya dari Lizahanum...izin akak C n P resepi kat sini ya Wana...thanks semua!

BEBOLA ROTI GORENG

Bahan:-

  • 14 keping roti ( plain white bread)-POTONG menjadi kepingan kecil
  • 2 biji telur (saiz besar)
  • 3 batang cili merah (potong kecil2)
  • 1 biji bawang besar (dadu halus2)
  • sedikit daun sup/bawang (hiris)
  • 2 sudu teh serbuk lada putih
  • garam secukup rasa
  • perasa ikan bilis
  • 6 ekor udang sederhana ( di potong kecil2 )
  • minyak utk menumis

Cara penyediaan

  1. Masukkan roti ke dalam mangkuk yg besar. Kemudian masukkan telur, cili merah, bawang,perasa ikan bilis dan daun sup/bawang.
  2. Gaul rata-rata. Akhir sekali, masukkan garam dan lada putih serbuk.
  3. Gaul rata2 dan kepal2kan menjadi bebola. Buat bebola roti hingga habis.
  4. Gorenglah seperti anda menggoreng jemput-jemput biasa. Hidangkan bersama sos cili yg anda gemari.



9 comments:

wana said...

Sedap kan kak ummi... saya selalu gak wat bebola roti goreng ni.... lebih2 lg kalau banyak roti yg dah nak ekspired kat umah!!! cicah sos cili wat minum petang memang layan!!!

fawwaznuha said...

wah de roti gardenia sebungkus x buka lg..sok dh expire..bolehla try..tp x cukup bahan..xde daun sup/bwg..agak2 guna kucai ok ke?

Azita Zain said...

salam kakummi...
jenis2 bebola dan jemput2 ni memang sedap. tapi kalau saya buat, tak boleh nak letak segala daun2 ke, bawang ker...anak2 tak makan! masa makan, semua benda2 tu dibuang ke tepi piring...

Deliah's Deli said...

salam kak ummi...yg ni x dan nak wat roti dah abis dikebas..*tgk jer la gambo tuh :)))

alina said...

Salam perkenalan...best juga buat jemput2 menggunakan roti ni...thanks for sharing.

Naimatul Hafizah Nor Rodin said...

kak ummi,
saya jugak selalu buat benda ni. dan kdg2 saya suka campurkan roti yg direndam dalam adunan cekodok kentang...

Mas said...

Kak Ummi, mas pun selalu buat, sedapp kan cicah ngan sos..

ohoeya858.blogspot.com said...

lom pnh try wt nih.. ade kesempatn nk wt gak la :)
adehh.. lom dpt buat lg gak resepi CMG punye cucur dr nasi :)

fawwaznuha said...

kak..copy resepi ya..dah buat bebola ni tapi x lah bahan banyak2 cam akak hehe