Thursday, October 28, 2010

Pau Tepung Gandum - Resepi Yani

Amacam, tak nak mengepau ke...heheee....meh try resepi dari dapur Yani Deco Choco lak ni...sesuai untuk mereka yang tiada stok tepung pau...sangat lembut, buat petang lembut sampai ke malam, sampai ke pagi n petang esoknya jugak....sangat puashati...Akak suka!...Thanks to Yani, izin akak copy n share kat sini pulak yea...nnt boleh buat lg, try inti kacang ijo + kelapa muda parut lak....teringat tu style mak akak buat inti laa...best ooo! Untuk makluman, doh ni akak just masukkan je dlm BM dan tunggu hingga kerja ulian doh siap.....cantikkkk! Boleh bakar 2 biji kek masa tunggu doh ni siap...hehe

PAU RESEPI YANI

Bahan-bahan:- ( 8 biji )
**akak buat 2 adunan dpt +- 24 biji

• 300g tepung gandum/tepung pau

• 2 sudu kecil baking powder
• ¼ sudu kecil garam
• 160-165g air suam
• 2 sudu kecil yis kering
• 2½ gula halus
• 1sudu besar lemak sayur
• Inti secukupnya (kaya, kacang merah, kelapa atau sebagainya)

Cara-cara
  1. Masukkan tepung, baking powder dan juga garam. kacau biar serata.
  2. Campurkan air, yis kering dan gula dalam bekas lain. kacau biar gula larut.
  3. Masukkan no.2 ke dalam no.1. Uli sehingga hampir licin.
  4. Masukkan pula lemak sayur. Uli sehingga licin dan lembut. Buat bentuk bulat. Letak di dalam mangkuk. Tutup dengan tuala lembab. Biar doh kembang sehingga 2 kali ganda.
  5. Utk uji naik ke tidak..Taburkan sedikit tepung di atas doh. Tekan dengan jari. Kalau tinggal lubang, maknanya doh dah naik. (untuk proses 1 - 5, akak gunakan BM jek...hehee..mmg sangat elok jadinya)
  6. Tekan-tekan untuk keluarkan angin. Bahagikan kepada 8 bahagian. Buat bentuk bulat. Rehatkan selama 10 minit.
  7. Ambik sebiji doh, ratakan diatas tangan dan letaklah inti ditengahnya. Tutup rapat-rapat.
  8. Apabila dah siap isi inti, biarkan dalam 5 minit. Bila dah nampak naik sikit, bolehlah kukus.
  9. Kukus dengan api kuat selama 15~20 minit.. Masa tengah kukus jangan buka penutup kukusan.

baru siap kukus....2 thumbs up! cantik naik..

16 comments:

Ida Ddapur said...

wahh....gebusssnyer pau akak ni...ni kira jimat sikit la ni sbb guna tepung gandum jer...lama tak mengepau ni...

cek chun said...

tengs akak. memang dok cari cara senang nak wat pau nih.

Mat Gebu said...

Waaaaa.....montoknyaaaa!!!!...

hana said...

kite suke pau gebu n montoks cam gini.. haiihhhh akak nih.. wat daku teruja nak buat! tp skrg nih dah masuk sejuk gegegege alamat yis lembab nak idop! huwaaaaa.. nak pauuu.. pau tau kak! bukan paw! hahaha

Mimiey.. (^-^) said...

gebussssnye pau kak ummi.mkn panas2 time ujan camni,xsedar dh 2 3 bijik msk mulut...mintakla 2 bijik kak ummi....

Mas said...

cantiknya pau akak.....gebu jer...mas pun suka buat pau guna resepi kak yani ni....bestt kan....

lina said...

cantik, nampak sedap....emmm bila la nak buat ni. nak seketul boleh kak ummi...ngeh..ngeh.

maz said...

kita nk bwa inti kcang merah p sna..nk mngpau kat sna lah..hehe..tpi klu ada pau ni msa gader2 hri tu..lgi best kan..hahaha..

CT said...

gebunya....:)

Jasmeen Home Delight said...

Salam Ummi...
montok2 pau umi...geremm tau...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

wah kakk...! cantik naik pau akak berkilat jer... hehe.. sy wt kdg fail bab nak buka penutup pengukus tu.. air jatuh atehnya terus pau jd gerutu.. gereemmmm jekk! (ni kes malas nak balut penutup pengukus tulah.. hahaha)

sy salu wt pau pun guna tepong gandum je kak.. lelemak pun guna minyak masak jer.. (pau tradisional gitu..) jarang gak beli tepong pau.. tp.. dlm almari tu ada gak sekilo tepong pau.. kunun2 nak mengepau yg cantik putih mulus.. tp sampai ni tak wt2 gak lg... hehe..

TopsyTurvyMum said...

Omak aiii kak ummi..
gebus mulus sedapuss pau akak nii..

bila la mau try buat pau gebus camnii...

ohoeya858.blogspot.com said...

Salam. Sihat hdknye K'Ummi :)
adehhh.. mulus gitu persembahanya.. caya la K'Ummi..

qaseh said...

Bole x guna yeast yg mampat tu??tq

Ummi said...

Qaseh -
Yis mampat? akak x pasti kalau guna yg tu sukatannya mcm mana...lebih baik guna yg kering tu la..susah dpt ke yis kering? ^_^

nazz said...

salam kak nor....eni suka tengok blog akak...eni baru jer nak berjinak2 dlm bidang masakan ni...sejak dok diperantauan ni..nak makan kena buat sendiri..banyak resepi yg eni cuba...n banyak jugak yg masuk dlm cik tong...selalu nak buat paw kena ada tepung paw..kali ni dpt resepi guna tepung gandum..kena cuba ni...:)