Sunday, March 21, 2010

Lemon Cake

Kek yang sangat gebuss, lembut dan moist gitu...kalu pegang pun macam nak lerai dibuatnya..hehee..ni je ler yang tinggal sebab jamu kat Najiha n kawannya ada balik kejap semalam sblm pergi ke Program Anak Angkat di Pekan...Sedapnya buat makan petang2 bersama green tea....terasa2 lemon kat tekak nih..
Resepi dari Vania's Blog. Resepi dalam bahasa Indonesia, tp still boleh faham la kan...hehe

LEMON CAKE

Bahan:
  • 100 gr butter
  • 175 gr gula pasir (halus)
  • 2 butir telur ayam (akak guna gred A)
  • 4 sdm susu cair (low fat)
  • 2 sdt baking powder
  • 1/2 sdt soda bicarbonate
  • 175 gr terigu (tepung gandum)
  • 1 jeruk lemon (buah lemon)(ambil air, parut halus kulitnya)

Cara membuat:

  1. Siapkan loyang persegi ukuran 20x20x4 cm, oleskan margarine hingga rata. Taburi sedikit terigu (tepung gandum), ratakan...sisihkan
  2. Kocok (Pukul) butter dan gula pasir hingga kental dan gula larut.Tambahkan telur satu persatu sambil terus kocok hingga rata.
  3. Masukkan susu, air jeruk dan parutan kulit jeruk sambil terus dikocok hingga rata.
  4. Tambahkan tepung terigu, baking powder dan baking soda, aduk rata. Tuang ke dalam loyang, ratakan.
  5. Panggang (Bakar) dalam oven panas bersuhu 180 C selama 35 minit hingga matang dan berwarna kuning kecoklatan, angkat dan biarkan dingin.

2 comments:

TREAT AND TRICK said...

Salam Ummi, thanks sudi singgah rumah dan join...sedapnya kek lemon ni, mesti harum baunya....

Eliza said...

salam ummi. dah cuba dah, sedap. minta izin nak c&p. tima kasih yer..