Wednesday, November 18, 2009

Cotton Soft Japanese Cheesecake - Resepi II

Holaaa..holaaaa...semalam kepenatan hadir seminar seharian anjuran Puspanita Pahang..kul 6 petang baru balik...masak tetap masak...blogging tetap blogging jgk wpun sekejap...hehee...So malam td akak try gak letak posting ni but I scheduled the posting for today right at this 3.00 pm..hahaa...
Ok, ni kes dah lama sangat rasanya x buat ciskek yang satu nih...Ahad baru ni ntah tetiba je tekak rasa nak menelan ciskek nih..haiyyyooo...tapi xdalah nk makan banyak pun, jamah sikit jek...tapi Abanglong n Najwa sangat sukaaaaa...Najwa yang baru sampai rumah je balik cuti Semester dah...siap pesan, boleh x mak buat lg satu, untuk dia sorang jek..hah???? biar betuiii k.ngah..betuii la dia kata...akak cakap, lain kali!!! Heheee..dia gelak jek...Dulu akak penah wat Japanese Souffle Cheese Cake lebih kurang je laaa..so kali ni layan resepi dari Alma kat MyResipi tu ha...mmg sedaaappp teramatttt!!..xkan nyesal buat punyerrrr...Dah ramai pun yang buat ciskek ni kalu tengok laporan kat MyR tu...dah la sedap, sonang pulak nk buat...Mintak izin C&P je dari Alma yaa...

Bahan-bahan ( 8-inci )
Bahan A:

  • 250g cream cheese
  • 50g butter
  • 100 ml susu segar (fresh milk)
  • 6 biji kuning telur
  • 1 sdb jus lemon
  • 1/4 sdk garam
  • 60g tepung kek / tepung superfine
  • 20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)
Bahan B:
  • 140g gula (granulated sugar)
  • 6 biji putih telur
  • 3/4 sdk jus lemon
Cara-cara:-

Utk adunan A:
  1. Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td.
  2. Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati (gaul guna senduk kayu sj).

Utk adunan B:

  1. Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy).
  2. Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak). (*akak pukul lebihkurang 7-8 minit)
  3. Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau sampai sebati.
  4. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.
  5. Bakar kek dlm kira-kira sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F.

#Pd sesapa yg kurang pasti waterbath tu cmner, buatnye simpel jer. Lepas letak adunan dlm dlm tin kek, balut bwh hgga separuh tinggi tin kek dgn aluminunium foil (ni double protection agar air x masuk esp. springfoam pan, saya x konfiden tu yg wat gitu hehe, kalo xmo buat ok je tp advisable balut). Then, letak tin kek tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas dulang pembakar, preferably ½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak ler dlm oven then bakar ler, tu aje).


Baru keluar dari oven....emmmm..

11 comments:

cikmanggis said...

Bogging tetap blogging hehe hidup bloggers!!..mmg sedap kek cis ni,anak anak sangat suka.

ain said...

wahhh...mesti sedap giler ni sampai najwa nak makan sebiji kek sorang2. kak ummi buatkan saya jugak boleh...??hihi

Sheila said...

salam k.ummi wahhh nak nagis lah x dpt cake ni...ni yg buat lagi meleleh ni..kegemaran sy ni..rasa mcam nak capai je tgan ke dlm laptop ni amnik cake tu heheee

Chik Mi said...

wah kak ummi kita ni asyik duk berniat aje buat nya idak jugak ,tgk ciskek akak ni niat lagi

Ummi said...

CikManggis -
Hehe..selagi terdaya..akan ku click-click jugak..haha..Emm budak2 mst suka kan..

Ain -
Hehe..jgan kata Najwa je, kalu akak ni leh hentam x igt dunia gak tau..pakkan je bdn dah tembam..hehe

Sheila -
Hehe..sabor, sabor..pi godek cepat kat dapur lekas..senang je tuh!

Chik Mi -
Hehe..awat pasang niat lama sangat..bila nk laksanakan tu..hehee..lekas pi godek!

CT Delima said...

mintak separuh k.ummiiii. ct suka sgt kek ni, cuma nak membuatnya jer yang big 'M' hahahaha

Fa'e said...

wah...k ummi, sy yg dok kat jopun ni pon x penah nak wat jepun ciskek nih! huhuhu...cedapnye...nmpk cm gebus gitew!

MaMaSyAzA said...

wah sedapnya.....

indahhouse said...

salam ummi,
tingin nak buat kek cheese ni. tapi memang seme kek cheese kena pukul sampai foamy ya kak? saya tak reti bab meringue ni. hihi.
aritu dah buat tp kurang foamy, jadi kek cheese jd kue bakar...haha
nampak sedap kek cheese kak ummi tu...

blogresipi said...

Wah lembut betul ciskek akak nie... mintak sepotong! hehe..

kblogger said...

resipi ni saya baru je cuba tadi.skrg duk bakar. hehe kalu menjadi, saya wi testimoni. terima kasih atas perkongsian ya :)