Friday, November 13, 2009

Nasi Portugis

Semalam memang lambat balik dari ofis sebab tunggu hubby habis function ofis kat Hyatt Hotel dulu...Dah pukul 6 baru keluar dr ofis..sampai rumah dah hampir 6.30 ptg...mood memasak pun macam dah nak terbang, tp nasib sempat tangkap..hehe..so terajin jugaklah memasak...Nampak resepi Chef Norzailina ni kat dapur Mat Gebu...pastu barulah teringat, mmg lama dah teringin nak buat nasi nih..senang jugak nk prepare, x banyak kerenah bahannya..hehe..so layaaann...tp lauk memang sempoi jek...kebetulan nasi ni dah macam nasi daging jek..rasa nasi je pun dah sedap, so akak layan dengan daging samudera je laaa..Akak adjust sukatan beras dan air dalam cawan..senang..Thanks Chef, thanks Mat, akak kopipes je la yaaa...x kuasa nak taip dah uuu...
BAHAN - BAHANNYA :-)
  • 500 g beras basmathi, cuci dan rendam 25 minit, toskan - (akak sukat 3 cawan)
  • 300 g daging batang pinang*
  • 3 ulas bawang putih, diketuk*
  • 1 inci halia, diketuk*(*rebus hingga daging empuk dan hiris nipis)
  • 500 ml stok rebusan daging (akak sukat 3 cawan)
  • 500 ml santan
  • 2 helai daun pandan, disimpul
  • 2 camca besar minyak sapi
  • 3 camca teh jintan manis*
  • 1 camca teh jintan putih*
  • 3 camca teh cili kisar*(*dikisar halus)
  • Garam secukup rasa

BAHAN TUMIS :-)

  • 5 biji bawang merah, dihiris
  • 2 ulas bawang putih, dihiris
  • 1 batang kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 5 kuntum bunga cengkih
  • 3 biji buah pelaga

BAHAN HIASAN :-)

  • Hirisan daun sup/daun bawang
  • Gajus goreng
  • Bawang goreng
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak sapi dalam kuali, masukkan bahan tumis dan masak hingga harum,
  2. Masukkan daun pandan dan bahan kisar halus, masak hingga rempah garing.
  3. Masukkan beras tadi dan goreng hingga rempah rata dengan beras.
  4. Alih beras tadi ke dalam rice cooker, tuang santan dan stok daging, tambah garam secukup rasa dan masak nasi seperti biasa.
  5. Bila nasi kering, masukkan daging yang telah dihiris tadi. Terus memasak hingga nasi tanak.
  6. Balik2kan nasi dengan chop stick (cukup 3 - 4 kali gaul).
  7. Taburkan bahan hiasan sebelum dihidangkan bersama acar atau lauk2 lain yang anda gemari....

7 comments:

ain said...

sedapnyaa!!!

Solehah said...

nak curi resepi ni la eh..

Suzi said...

nampak sedap...
rajinnya akak ni balik kerja pun sempat masak sedap2 cam ni...kagum...

LOVE2COOK said...

Wow!!! Looks so delicious!! Love want some plsssss! ;)

ima said...

wah!!! memang nampak sedap...rajinlah akak nih.

HaSue said...

akak..nasik nih makan takyah berlauk2 pun sedap kot eh kak..mintak laa sepinggan..heee

blogresipi said...

Aishhh.. mengancam betul nasik portugis kak ummi ni.. ade lak lauk daging samudera tuh... byk2 daging gitu memang best lah... kalo ade dpn mate ensel program diet nih.hehe