Thursday, November 5, 2009

Cool Cucumber Juice

Taraaaa...Lama x wat jus...Meh jemput minum semua...panas tak kat tempat u all? Sini panas tengahari pastu kejap2 hujan lebat..pastu tiba2 berhenti pulak...aiiihhh...tp xpa, minum jus timun ni bagus...lawan pulak dengan La Pasta eh...Ini pun resepi dari http://resipi.iluvislam.com/ jugak nih..Sedaaaapppp n Sluurrrppp!!
Bahan:-
  • 1 batang timun
  • 1 sudu kecil lemon juice (jus kasturi pun ok)
  • 1/2 cawan air (100 ml)
  • Madu secukup rasa (akak letak 3 sudu besar)
  • Gula (optional) - akak letak sikit jer..adjust ikut rasa eh

Cara-Cara:-

  1. Bersihkan timun dan potong bulat2. (tak perlu kupas kulit, buangkan kepala timun yg pahit tu je eh)
  2. Masukkan kesemua dlm blender, then blend hingga timun hancur.
  3. Tuangkan ke dalam gelas dan letak ais kiub...pastu apa lagi! Slurrpp laa..hehe

7 comments:

ain said...

kat sini tgh ujan lebat selebat2nya. dr pg lagi!! kalau ler dpt teh panas mkn ngan jemput2 ikan bilis, sedapnyaaaaaa!!!!! oopsss...lari dr topik pulak. apa2 pun cool cucumber juice akak tu bestt!!!

Kamsiah said...

berkhasiat tu...awet muda lagi

ima said...

ye lah...banyak khasiatnya...kalaulah dapat minum...

LOVE said...

Love pun dah lama tak buat jus kak :(
Nak sejug jus timun akak nih! nyum nyum...kekeke ;) tc kak!

This is .... said...

warna hijau, macam takut je nak minum.. hehe..

Uncle Lee said...

Hello Ummi, ahhh, ini saya belum try...I think I'll take a pass, ha ha.
Give me coconut water anytime or sugar cane, ha ha.
Kelapa muda turun sebiji,
Ayer nya manis hilang dahaga,
Cergas bersukan pandai mengaji,
Guru sayang ayah pun bangga.

Have a pleasant weekend....apa nak massak?
Ada buat sambal belachan Kuantan style?
Nak pergi ke Telok Chimpedak kita makan rojak and ice kachang? Ha ha.

Best regards, Lee.

blogresipi said...

Eh tak sangka timun pon buleh wat jus... kaler cam air tebu pulak :)