Wednesday, November 11, 2009

Choc Chips Muffin

Dah banyak kali akak buat ni sebenarnya...mmg best resepi dari Jun nih...cukup moist n marbeles !!! Secukup rasa....tp xpalah, akak letak lg resepi kat sini, kot ada yg maleh nk selak2 or pandang2 belakang tu kan..tp kalu rajin leh jugak cuci mata kat Sini eh.....Sabtu baru ni akak gi KL bawak ni untuk anak2 buah akak...licin youuuuu...hehe..banyak2 terima kasih la ya Jun..ni sebagai tanda perkenalan kita dulu kan, kan...

CHOC CHIPS MUFFIN

Bahan:-
  • 1 3/4 cawan tepung gandum
  • 1/4 cawan serbuk koko
  • 1 cawan gula kastor
  • 1 sk baking powder
  • 1 sk soda bikarbonat
  • 1/2 sk garam
  • 1 cawan fresh milk
  • 1 biji telor - pukul sikit
  • 1/3 cawan minyak
  • 1 sk esen vanila
  • 3/4 cawan choc chips

Cara Membuat:-

  1. Campurkan tepung, gula, serbuk koko, soda bikarbonat, baking powder dan garam. Ayakkan dan ketepikan.
  2. Dalam bekas lain, campurkan susu, telor, esen vanila dan minyak. Kacau rata.
  3. Masukkan campuran tepung tadi. Kacau rata.
  4. Masukkan choc chips.
  5. Sudukan adunan ke dalam muffin cup/paper cups 3/4 penuh dan bakar selama 15 minit/hingga masak. (boleh juga dikukus selama 12 - 15 minit)

9 comments:

CT Delima said...

k.ummi sayanggg....

ct pun suka buat muffin dan kek guna resepi yang ini. memang sedap, moist dan tak berapa manis sangat kan.

ler ni krang nak memuffin coz dah abis butter, malas nak buat hehehe

E-na said...

Alamak kak Ummi, E-na ni pantang sket dgn coklat2 ni...pantang jumpa, he he...so terpaksalah cnp resepi ni dulu yer..tq kak

@nnap3jelov3b@by@qiL said...

waaa nampak sedap la bole cuba neh ehehehe

MamaFaMi said...

[quote]tp xpalah, akak letak lg resepi kat sini, kot ada yg maleh nk selak2 or pandang2 belakang tu kan..[unquote]

Rasa macam dapat special dedication pulak... ahakss.. kalau dapat seketul dua muffin tu, sedaplah sket... ini dapat yang pedas plak... hahahahaha... lawak aa Ummi....

Ms.Lilies said...

kak...
saya dah byk kali try resepi ni...mmg berbaloi2 hehehe...
dah sampai ke mertua saya kat sabah nun...thanx kak

mummyseri said...

salam kak ummi..errmm sedap la muffin ni..must try nnt :) cantik je naik muffin akak ni..kak kalo muffin kite naik tp merekah ok ke?n kenapa yek?

Suliana said...

salam kenal kak ummi,
saya minta izin link akak ni & nak try juga resepi2 akak ni..nak tnya, muffin tu dpt brpa biji utk brpa org mkn?? singgahla ke blog saya juga ye..
http://suliana-mylittlesunshine.blogspot.com

ain said...

sy pun dh try..mula2 x jd, x tau nape. 2nd try..okay dah!! sedap!!

Kuazue Mohamad said...

Salam.. kak ummi.. azue pun dah try.. BEH!! TQ so much.. banyak azu belajar dari umah kak ummi.. TQ!.. ada masa akak jenguh ler umah saya.. dah pos pun hasil nyer... cuma saya tukar sikit2 jer..ikut pa ada barang kat umah....
anyway.. BEH ! TQ! 3X